Вебер, Моцарт и Шарон Кам в зала България днес

Offnews Култ 13 февруари 2020 в 11:09 2561 0

Помните филма "Амадеус" на Милош Форман.

В него болния Моцарт диктуваше на Салиери последните тактове от краткия си живот:

"Confutatis maledictis
Flammis acribus addictis
Voca me cum benedictis"

Ще ви разочароваме. Историята за огромната вражда и участието на Салиери в убийството на Моцарт е художествена измислица. Възникнала, за да покаже битката на гениалността срещу статуквото.

Истината е, че "Реквием" от Волфганг Амадеус Моцарт е последната творба на гениалния композитор. Той успява да напише "Реквием" едва до част шеста - "Лакримоза", а всички останали части са довършени от Антон Зюсмайер по записки, останали след преждевременната кончина на Моцарт.

Тази вечер "Реквием" ще прозвучи в цялата си прелест в зала "България" от 19 часа.

Под палката на маестро Найден Тодоров "Реквием" ще бъде изпълнен от Софийска филхармония, Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров и солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров.

И понеже започнахме разказа отзад - напред, е редно да кажем, че преди това ще имаме уникалния шанс да се насладим на световноизвестната кларинетистка Шарон Кам.

Тя ще изпълни един от най-бляскавите концерти за кларинет и оркестър - Втори концерт от Вебер.

Двукратната носителка на ЕХО Класик Шарон Кам е сред най-изявените кларинетисти на съвремието ни.

Дебютирала на 16 години с Израелската филхармония под диригентството на Зубин Мета, учила при Исак Щерн, възпитаничка на Джулиард Скул, днес Шарон е предпочитан солист на най-големите световни оркестри.

Списание "Грамофон" я определя като артист с изключително богато въображение и индивидуалност. По случай 250-годишнината от рождението на В. А. Моцарт, Шарон Кам изпълнява Моцартовия концерт за кларинет в телевизионно предаване, излъчвано на живо в 33 страни от Estates Theatre в Прага.

Концертът е с начален час 19 часа в зала България и е един от онези концерти, които не са за изпускане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови