Васко Василев ще води майсторски клас в Пловдив

OFFNews 14 ноември 2023 в 00:46 731 0

Васко Василев и неговия майсторски клас

Снимка Васко Василев и неговия майсторски клас

Васко Василев и неговия майсторски клас

Световноизвестният цигулар Васко Василев ще изнесе публична лекция и ще проведе обучение в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. Срещата със студенти на академията е част от образователния ѝ проект "Проекции на диалога" и ще се състои на 17 ноември, съобщиха от висшето училище.

Васко Василев ще изнесе публична лекция на тема „Преплитането на границите в най-универсалния език - музиката“, ще проведе майсторски клас и ще участва в подкаст. Лекцията е с вход свободен и ще се проведе на сцената на концертната зала на АМТИИ, а по-късно Васко Василев ще сподели богатия си професионален опит с народния академичен хор към АМТИИ и смесения академичен хор „Гаудеамус“. Негов партньор ще бъде Карлос Йаве - китарист от Севиля, ученик на Пако де Лусия, преподавател по китара и концертиращ музикант.

Подкаст епизодът ще покаже музиканта в още по-подробна светлина и скоро ще бъде достъпен във всички популярни платформи за слушане на академията, казват от АМТИИ.

Искате да знаете повече?

Васко Василев завършва средното си образование в Москва, а години по-късно и висше образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Соловите му изпълнения са го отвели по целия свят в повече от 30 страни. Като концертиращ солист, Васко Василев изпълнява широк спектър от стандартни класически произведения, както и съвременни произведения и се отличава както като солист, така и в сътрудничество с артисти от различни жанрове като фламенко, поп и джаз. Освен като концертиращ музикант, прочутият цигулар се занимава успешно и с дирижиране, режисура и продуциране. Води майсторски класове в Royal Academy of Music в Лондон и Conservatori Superior de Musica de Castello, Валенсия. През 2023-та е поканен за концерт-майстор на специално подбрания оркестър за коронацията на Чарлз III в Уестминстърско абатство (Westminster Abbey), припомнят от АМТИИ.

Първото издание на "Проекции на диалога" започна през есента на 2021. Той част от основната мисия на академията да бъде посредник в културния живот, да стимулира обмена на творчески идеи и съпреживяването на художествените процеси и да трансформира представите и разбиранията за изкуство. Сред гостите на проекта са били маестро Найден Тодоров – диригент на Софийска филхармония, виртуозният акордеонист Петър Ралчев, проф. Петър Луканов – доайенът на българската хореография, световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов.

"Проекции на диалога" е проект на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика