В Петербург свикват опера-митинг "Крим" с Путин на сцената (снимки)

Юлиуш Висожински 10 юли 2014 в 15:17 5920 4

Снимка Камерный музыкальный театр "Санктъ-Петербургъ Опера"

В Санкт Петербург тази вечер е "световната премиера" на операта-митинг „Крим“.

В новия оперен жанр зрителите ще се превърнат в пълноправни участници в спектакъла и ще бъдат въвлечени в неговото музикално-драматическо действие, твърдят организаторите от Театър „Санктъ-Петербургъ Опера“.

В постановката историческите събития са застъпени в следната последователност: руско-турската война, през Великата Отечествена война, та чак до събитията от тази година на Майдана.

Спектакълът е базиран на операта на съветския композитор Мариан Викторович Ковал „Севастополци“, посветена на защитниците на града-герой и създадена по време на Великата Отечествена война.

Режисьор, сценарист и главен художник на операта-митинг „Крим“ е народният артист на Русия Юрий Александров.

Александров създаде опера, посветена „на Родината и народното единство“, изтъкват от Театър „Санктъ-Петербургъ Опера“.

Затова и спектакълът се казва „Крим“. Никакви „Севастополци“, никакви любовни истории. Темата за любовта е една – любовта към Родината. И има музика, композирана по такъв начин, че провокира последователно осмисляне на борбата за Крим, заявява Юрий Александров.

Организаторите съобщават, че „в спектакъла ще бъдат задействани военно-историческите клубове, много деца и актьор-разказвач, съединяващ историческите събития: от руско-турската война, през Великата Отечествена война, до съвременния Майдан.“

В една от драматическите сцени зрителите ще отговарят на отправени от сцената въпроси и „ще изказват гражданската си позиция“.

Това е абсолютно нов жанр, който никога не се е случвал досега, твърдят от ръководството на Театър „Санктъ-Петербургъ Опера“.

Артпатология

Още в първата минута на операта-митинг на сцената се появява персонаж в сив костюм, удивително приличащ на президента Путин, който чете стихотворението „Мой Крим“.

На въпрос на кореспондента на Радио Свобода за артистите от „Санктъ-Петербургъ Опера“, които не споделят главната идея на спектакъла „Крим е бил, е и ще бъде наш“, Юрий Александров отговаря:

„Артитистите са задължени да участват в спектакъла, щом са назначени на работа“.

Според театралния критик Елена Волгуст създателите на странния жанр се надяват на „голям художествен резултат преждевременно“.

В постановката всичко е пронизано от иделогия, казва Волгуст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови