Целият свят се събра в едно родопско село на "Зенит"

ОFFNews 28 юни 2016 в 16:37 2243 0

Снимка Иво Даскалов и Анастас Тарпанов.

Сцената на "Зенит".

Изпълнители от България, Турция, Сърбия, Мексико, Холандия и Белгия и гости от цял свят посрещнаха изгрева на "Zenith Fusion Festival" в родопското село Долен.

Архитектурният резерват посрещна общо около 500 гости, които имаха шанса да станат част от взаимодействието между културните традиции и новаторството.

Фестивалът предложи богата програма, чиято кулминация бяха концертите на най-обичаните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове - Oratnitza, Kottarashky and The Rain Dogs, Мерудия и Тъпани и гайди.

Всички пяха и танцуваха заедно с артистите в амфитеатъра на селото, а за специалното парти настроение в по-късните вечерни часове се погрижиха диджейският колектив Rebel Up! от Белгия и Холандия и Gypsy Box от Мексико.

В последния ден на "Зенит" на сцената се качи обичаната от всички Валя Балканска, заедно с най-известния турски перкусионист Мисирли Ахмет, сръбската певица Светлана Спаич и виртуозният акордеонист Петър Ралчев.

Освен хубава музика фестивалът предложи интересна дневна програма с работилници, лекции и документално кино, подчинена на философията на феста за запазване и регенериране на традициите. Голям интерес предизвикаха уроците по гайда за най-малките, лечението с билки и лекцията на група „Мещра“, посветена на архитектурното наследство и модерните техники за съхранение. Едно от най-посещаваните събития беше и атрактивният мастър клас на майстора на дарбуката Мисирли Ахмет. Музикантът демонстрира уникалната си техника на „разперените пръсти“, превърнала се в негова запазена марка по цял свят.

За финал на 26 юни, гостите на фестивала имаха шанса да видят и чуят импровизациите на Петър Ралчев и Мисирли Ахмет и в общ джем сешън, заедно с музиканти от останалите гостуващи групи. Сред тях бяха Хорхе и Бъни от Oratnitza, гайдарят Цветелин Андреев и Веско Митев, познат на широката публика от група Исихия.

Още снимки от феста може да намерите тук и тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови