Свободни прожекции на фестивала Сънданс, ако си от Юта

Фестивалът Сънданс се завръща в Юта след две виртуални издания заради пандемията

OFFNews 19 януари 2023 в 12:56 1051 0

Фестивалът

Снимка Sundance

Фестивалът "Сънданс" се завръща в Юта след две виртуални издания заради пандемията

Рандал Парк си обещал преди няколко години, че няма да ходи на кинофестивала "Сънданс", ако не участва във филм, представян там. Тогава и през ум не му минавало, че първото му участие ще е като режисьор, а не като актьор, предаде Асошиейтед прес.

Неговата адаптация на "Shortcomings'' на Ейдриън Томин е сред дебютните филми в конкурсната програма на фестивала, който започва в четвъртък вечер в Парк сити, Юта.

"Сънданс" за мен е кулминация. Още не мога да повярвам, че се представяме там, каза неотдавна Парк в интервю.

Той е един от стотиците режисьори, които добавят последни детайли по проектите си и пристигат в Парк сити тази седмица с намерението да направят впечатление в първото присъствено издание от две години на независимия кинофестивал.

Зрителите ще видят някои неочаквани превъплъщения - Джонатан Мейджърс като бодибилдър аматьор в "Magazine Dreams'', Емилия Кларк като родител от бъдещето в "Pod Generation'', Ан Хатауей като възпитателка в затвор за непълнолетни в "Айлийн".

Селекцията от над 100 филма с премиери от 8 часа сутрин до полунощ в продължение на десет дни е възможно най-разнообразна. Има три филма за жените в Иран ("The Persian Version", "Joonam" и "Shayda''), разкази за транссексуални ("The Stroll'', "KOKOMO CITY''), за коренното население ("Twice Colonoized", "Bad Press''), за правата и сексуалността на жените ("The Disappearance of Shere Hite") и за войната в Украйна("20 Days in Mariupol'', съвместен проект на Асошиейтед прес и "Frontline'' на Пи Би Ес.)

Както винаги, ще има и представяния на прочути лица като Майкъл Джей Фокс, Литъл Ричард, Стивън Къри, Брук Шийлдс и други.

Ако последните две години доказаха нещо, то е, че "Сънданс" не се нуждае от живописния планински пейзаж, за да процъфтява. Именно на едно от виртуалните издания на кинофестивала бе премиерата на филма "CODA'', който стана първото заглавие от "Сънданс", спечелил награда "Оскар" за най-добър филм. Друга виртуална премиера от "Сънданс" - "Summer of Soul'', спечели приза миналата година за най-добър документален филм.

За участие в някои събития по време на фестивала ще е нужно да се правят тестове за КОВИД-19 или сертификати за ваксинация срещу инфекцията. 

Тазгодишното издание на фестивала възприема различен хибриден подход след успеха в предишните две години. От 24 януари, в продължение на пет дни, много от филмите ще бъдат достъпни онлайн за зрители, които са си купили предварително пакетната услуга. Билетите за нея вече са изчерпани.

Кинофестивалът "Сънданс" продължава от 19 до 19 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови