Сунай Муратов дирижира ''Тоска'' довечера в Софийската опера

OFFNews 07 февруари 2024 в 13:37 1725 0

Сунай Муратов

Снимка Софийска опера

Сунай Муратов

Сунай Муратов дирижира „Тоска“ тази вечер в Софийската опера. След огромния успех в Анкара и Истанбул през есента на миналата година, операта от Джакомо Пучини се завръща на сцената, казват от Софийската опера.

„Искам да споделя прекрасните си впечатления от колектива на Софийска опера, с които реализирахме няколко много успешни спектакъла на „Тоска“. В своя прочит на творбата се старая да бъда максимално близък до драматургията и музикалният език на Пучини, в който всичко е обрисувано с гениална прецизност, т.е. достатъчно е да сме верни докрай на автора“, разказва Муратов.

В спектакъла с режисьор Пламен Карталов ще пеят Радостина Николаева като Флория Тоска, Костадин Андреев като Марио Каварадоси и Веселин Михайлов – за първи път като барон Скарпиа.

„На първо място искам да изразя дълбокото си уважение към българската публика, която е сърдечен и обективен наш критик. Това помага за нашето професионално израстване. За себе си с гордост мога да кажа, че съм възпитаник на българското музикално образование, започвайки с началния клас на музикалното училище и завършвайки Българската държавна консерватория, сега академия. Мисля, че това ме е изградило като завършен професионалист, който продължава своя творчески път в България и в чужбина“, казва още Сунай Муратов.

Сунай Муратов започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. Завършва музикалното училище в София, а после и музикалната академия с дирижиране и композиция. „Изявите ми като диригент започнаха още преди завършването на академията с различни оркестрови формации, но искам да отбележа, че храня особено топли чувства към първата ми професионална изява след дипломирането ми – „Вълшебната флейта" от Моцарт в Бургаската опера“, казва той.

По време на престоя му във Варненската опера получава предложение от Държавната опера в Анкара и през 2000 г. продължава кариерата си в турската столица. Там той в пълна степен развива своя талант и обогатява както оперния и балетния си репертоар, така и симфоничния. „За вече некратката ми професионална кариера зад гърба си имам издирижирани многобройни спектакли и концерти, които включват заглавия от различни композитори стилове и епохи. Не мога да определя любим композитор между тях, тъй като всяка творба е специфична сама по себе си с красота и заряд, който докосва моята душевност“, разказва маестрото.

Опери от Верди, Пучини, Маскани, Моцарт, Доницети, симфонии на Бетовен, Чайковски, Рахманинов, Брамс, Шостакович, Прокофиев, кантатно-ораториални творби от Брукнер, Малер, Старвински, Моцарт, както и оперетите „Прилепът“, „Царицата на чардаша“, „Парижки живот“ са сред творбите, дирижирани от Сунай Муратов. Той не забравя и българските композитори – дирижира пиеси на Александър Танев, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров.

„Мисля че трябва да се отбележи силното влияние на българските музиканти, които са творили и спомагали за развитието на турската музикална култура. Класическата музика се възприема с голяма почит и уважение в Турция“, казва Сунай Муратов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика