Соня Йончева пее тази вечер за първи път в Софийската опера (видео)

OFFNews 29 февруари 2024 в 12:26 1160 0

Соня Йончева

Снимка БГНЕС

Соня Йончева

Соня Йончева пее за първи път тази вечер в Софийската опера. Тя ще се представи в „Бохеми“ от Джакомо Пучини в ролята на Мимѝ. Това е нейната първа изява в цялостен спектакъл в България.

„За мен е огромно събитие да бъда в Софийската опера. Това е моят първи ангажимент в една цялостна постановка с оркестър и костюми и декори. Затова е вълнуващо да споделя и от една театрална гледна точка това, което съм подредила в моя живот като артист и докъде съм стигнала“, казва сопраното.

„За мен е също чест да споделя този проект с моя дългогодишен приятел Боян Виденов, който дирижира. Ние се познаваме много отдавна. Правили сме много концерти заедно и ето, че сега се събираме в една опера“, казва още Соня Йончева.

„С Боян Виденов имаме емоционална връзка, защото с неговия татко дебютирахме заедно в „Палячи“ през 1985-86 година“, разказва акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера. Той посочва, че благодарение на Боян Виденов, е направена „тази много хубава връзка със Соня Йончева“.

„Аз съм един голям защитник на българското оперно изкуство, на българската история в класическата музика. Така че за мен винаги е била привилегия да казвам, че съм българка, откъде идвам и защо съм такава. Между другото, това е много искрен начин да комуникирам с хората. Никога не съм се крила откъде съм“, казва Соня Йончева.

„За мен този театър наистина е специален. Защото аз съм роден в София, но когато съм бил на една година, моето семейство отива да живее в Италия и аз съм отраснал в Италия, след това в Германия. Но преди да се родя, баща ми е бил тук 10 години първи баритон и винаги, когато влизам тук, усещам енергията и милостта на хората, които ми разказват истории с него“, казва Боян Виденов.

Мимѝ е една от коронните роли на Соня Йончева, която я отвежда на най-престижните сцени в света като Метрополитън опера, където тя дебютира с ролята си през 2014 г., Парижката опера, Миланската скала, Щатсопер Берлин и Баварската опера в Мюнхен. Световната критика я определя като „съвършената Мимѝ“ и акцентира на нейния богат тембър, искрящи височини и перфектно актьорско присъствие.

Певицата пристига в София след серия рецитали и концерти, както и представяне в „Медея“ от Керубини в Миланската скала и в „Мадам Бътерфлай“ в Щатсопер Берлин.

В останалите главни роли са Липарит Аветисян като Рудолф, Веселин Михайлов като Марсел, Антон Андреев като Шонар и Божидар Божкилов като Колин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!