София филм фест отново в Русе

OFFNews 19 октомври 2020 в 12:31 2058 0

София Филм Фест продължава да пътува в различни градове из цяла България с мисия да среща публиката с най-доброто кино от изминалата година. През 2020 фестивалът отново ще гостува и в Русе с впечатляваща програма в първия уикенд на ноември – 6 (петък), 7 (събота) и 8 (неделя) в Голяма зала, Доходно здание - Русе.

Програмата стартира на 6 ноември (петък) в 18,00 часа с един от най-успешните български филми през последните десетилетия - „БАЩАТА“ – третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 „БАЩАТА“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм и още два приза; спечели и голямата награда на фестивала в Тирана. Семейната драма съчетава комични и абсурдни елементи в разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини. Филмът ще бъде представен в Русе от част от екипа.

Вторият филм в първата фестивална вечер – 6 ноември (петък), с начален час 20:00, е документалният разказ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов „МЕДЕНА ЗЕМЯ“, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм. Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и от време на време пътува до столицата, за да продава своя мед.

Традицията с представяне на интересни европейски анимации, които са предназначени не само за децата, но и за цялото семейство, продължава! На 7 ноември (събота) каним всички почитатели на рисуваното филмово изкуство в 11:00 часа да видят впечатляващата адаптация на Лоренцо Матоти „ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ по класическата едноименна книга на Дино Будзати. Премиерата на този филм беше в програмата „Особен поглед“ на Кан 2019, а историята е разказана с гласовете на Тони Сервило, Антонио Албанезе, Линда Кариди. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време… Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория.

Вторият фестивален ден - 7 ноември (събота), продължава в 18:00 часа с новите приключения на крал Николас III, който познаваме от филма „Белгийският крал“. Филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „БОСИЯТ ИМПЕРАТОР“ е драматична комедия, която разказва за премеждията на краля на Белгия (Петер ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Заедно със своя антураж (Люси Дебе, Бруно Жорис, Титус де Вогт) и една нова приятелка – очарователната Лейди Лиз (Джералдин Чаплин) те попадат под опеката на авторитарния директор на санаториума, доктор Ото Крол (Удо Киер). В един момент се появява и делегация от Виена, водена от д-р Илзе фон Щрохайм (Джералдин Чаплин), начело на националистическата „Нова Европа“. Кой ще бъде първият император на Нова Европа?

Съботната филмова вечер на 7 ноември, с начален час 20:00, е посветена на абсолютния фестивален хит, носител на „Златна палма“ от КАН’19 и на четири награди ОСКАР – „ПАРАЗИТ“, седми пълнометражен филм на прочутия корейски майстор Понг Чун-Хо. Тази увлекателна, екзотична история удиви света и е сред най-харесваните и коментирани филми в цял свят.
Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

Продължаваме филмовия уикенд в неделя с още една рисувана приказка. На 8 ноември, в 11:00 часа, каним малки и големи на „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“, разказано чрез рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо. „Пътешествието на принца“ популяризира необходимостта от толерантност към другите, нуждата от внимание върху онова, което свързва маймуните (и хората), а не върху това, което ги разделя“, подчертава Алън Хънтър за „Screen Daily“. Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория.

„ПРЕДАТЕЛЯТ“ на изкусния италиански разказвач Марко Белокио получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и най-добър актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.
Филмът разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. „Това е биография в истински Белокио стил. Визионерски и оригинален, той обединява ужас и наподобяващ сън делириум“, пише „Cineuropa“. Марко Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Прожекцията е предвидена за третата фестивална вечер – 8 ноември (неделя), начален час 17:00.

Финал на „София Филм Фест в Русе“ за 2020 година на 8 ноември (неделя), от 20:00 часа, поставя филмът на Агнешка Холанд „МИСТЪР ДЖОУНС“, чиято премиера беше на Берлинале 2019 и бе номиниран за престижната „Златна мечка“. Ролите са поверени на прекрасните актьори Джеймс Нортън, Ванеса Кърби, Питър Сарсгард. Сюжетът пренася зрителите назад във времето – в 1933 година. Гарет Джоунс е амбициозен младеж, прочул се като единствения чуждестранен журналист, интервюирал Хитлер. Той решава, че трябва да разбере как Сталин финансира модернизацията на Съветския съюз и заминава за Москва. Джоунс научава, че истината за режима е строго прикривана, успява да подлъже властите и тайно заминава за Украйна. Там става свидетел на истински ужас – Гладомора, по време на който милиони хора са оставени да умират от глад, за да може цялото зърно да се продава в чужбина и да се финансира Съветската империя.

Екипите на София Филм Фест и Доходно здание се съобразяват с извънредната епидемична ситуация и ще бъдат спазвани всички задължителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, включително напомняме за задължителното използване на лични предпазни средства и заемане на местата в залата с необходимото разстояние между зрителите.

София Филм Фест в Русе се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови