Фотоизложба в столичния ''Младост'' вади уникални кадри

OFFNews 31 май 2023 в 11:24 4632 0

Фотоизложба в Младост

Снимка Община Младост

Фотоизложба в Младост

Уникални кадри, пазени в Държавна агенция „Архиви”, разкриват първите години от развитието на столичния район „Младост”.

Фотоизложбата ще бъде подредена този уикенд, по време на Младост Фест’23.

На 20 пана в парка в „Младост” 3 ще бъдат експонирани 50-тина снимки от първите години на „Младост”. Те са издирени от районната администрация в хранилищата на Държавна агенция „Архиви”. За максимална достоверност кадрите, не са обработвани допълнително, но за да се пресъздаде атмосферата на времето, за някои от тях е ползвана технология за оцветяване на черно-бели снимки. Освен панорами от преди десетилетия, снимки от строителството на жилищни сгради и училища ще бъдат показани и други любопитни кадри като например от посещения на Тодор Живков и Станко Тодоров в Завода за електронни преобразувателни елементи, построен в „Горубляне”, който днес също е част от „Младост”. Изложбата е озаглавена „35 години „Младост” – това е времето от излизането в Държавен вестник на указ, с който се създава Община „Младост”.

На паната ще бъдат поместени и нови снимки, включително и правени от въздуха, на талантливия фотограф Асен Асенов. Част от тях съпоставят запечатани моменти от архивите с актуалното състояние на същите места.

Асен Асенов е буден жител на „Младост”, който често пуска свои кадри от квартала в групите в социалните мрежи.

„Живея в „Младост” от 37 години и съм свидетел на по-голямата част от развитието на района. Градоустройството на квартала ми е интересно и съм наблюдавал промените в позитивен и отрицателен характер, през които „Младост” премина и продължава да преминава. Затова за мен бе особено интересно да заснема новия облик, който районът придобива”, казва Асенов. Всъщност той е с икономическо образование и има зад гърба си солиден трудов стаж във финансовия сектор. През свободното си време се занимава с фотография и видеография, като през последните години хобито му се превръща в истинска страст.

„Смятам, че обективът запечатва моментите, към които след време с радост се връщаме и отново изпитваме емоциите, които сме изпитали в момента на снимката”, добавя Асенов и цитира великият майстор на обектива Ансел Истън Адамс: фотографията е дар на прозорливост, аналитична интерпретация на нещата така, както се случват.

Той предоставя своите кадри безвъзмездно, а предпечатът също е направен безплатно от друг жител на квартала.

Фотоизложбата „35 години „Младост” са очаква да бъде един от най-интересните елементи на тазгодишния „Младост Фест”. Събитието е част от Културния календар на столична община и е с вход свободен. Offnews.bg е медиен партньор на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!