Пушки, тъпани и гайди откриха кампанията "Пазител на традициите" (галерия)

OFFNews 28 юни 2014 в 11:13 3176 0

Гайди, тъпани, кавали и старинни оръжия дадоха началото на юбилейната кампания „Пазител на традициите” 2014, в която всеки може да даде своя глас за творците и селищата, които съхраняват българските ценности.

Събитието се осъществява за пета поредна година от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7).

В продължение на 4 месеца всеки ще може да гласува за своите любимци на сайта на организацията, а финалът ще бъде през ноември.

Тогава победителите в седемте категории ще получат своите статуетки във формата на лъжица на специална церемония.

Разделите в кампанията „Пазител на традициите” са: „Фолклор”, „Занаяти”, „Изкуство”, „Кулинария”, „Личност”, „Организация” и „Селище-пазител на традициите”.

Имената на предложените до момента личности, организации и селища, в допълнение с новите номинации, ще бъдат обявени в понеделник, 30 юни, на сайта на събитието, където всеки ще може да гласува до края на октомври.

За петте години кавалери на престижното признание „Пазител на традициите” са били редица много радетели на българското, сред които Ставри Калинов, Валя Балканска, Нешка Робева, Николина Чакърдъкова, Ути Бъчваров и др.

През 2013 г. първата по рода си награда за Селище-пазител на традициите бе присъдена на Разлог.

За трета поредна година ще стартира и едноименният фотоконкурс, който ще търси снимките на българските традиции.

В последните две години в него участваха над 1400 снимки. Подробностите за конкурса също ще бъдат обявени на сайта на кампанията.

Специално за началото на кампанията кулинарният майстор Пеньо Иванов, който е и председател на А.Р.И.З.-7, засне 2 фотосесии, с които демонстрира красотата на българските носии и занаяти. Едната беше в София, а другата в Регионалния етнографски музей в Пловдив.

Носиите са любезно предоставени от Танцова школа „Хоро”.

За снимките бяха използвани автентични носии от няколко области на страната, а сред аксесоарите присъстваха старинни оръжия - пушка с инкрустации и седеф, ножове, ками и револвер, и народни инструменти - тамбура, джура-гайда, свирка-двоянка, цафара и тъпан. Любовта на българина към вкусната храна на снимките бе показана с бъклици, лъжици, хаванчета, вино и юзче за ракия.

Шеф Иванов е и създателят на фестивала „Пъстра трапеза на гости на моя град”, който вече шест години гостува на различни места в страната с кулинарни демонстрации на традиционни гозби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!