Pleven Guitar Festival е на хоризонта - какво да очакваме

OFFNews 23 ноември 2017 в 09:58 3719 0

От 29 ноември до 3 декември тази година град Плевен отново ще стане домакин на международния фестивал на китарата Pleven Guitar Festival 2017. Празникът на китарното изкуство включва 5 концертни вечери, международен конкурс, майсторски класове, изложение на музикални продукти, академии, семинари и редица други паралелни събития.

По време на концертните вечери на фестивала публиката ще има възможност да се наслади на редица световнопризнати изпълнители. На 30 ноември, четвъртък, камерна музика ще представят дуото Атанас Уркузунов и Мие Огура и Trio ACordBass с участието на виртуозния български китарист Георги Василев, Ирина-Калина Гудева на контрабас и Стефан Шапюи на бандонеон. Във вечерта на класическата китара гости ще бъдат френският китарист Габриел Бианко и Боян Дойчев от България. Няма да бъде пропуснат и джазът – в петък вечер италианецът Дарио Пинели и неговото „Италия джипси-фънк трио“ ще потопят зрителите в атмосферата на циганския суинг.

Фестивалът ще приключи на 3 декември, неделя, с концерт на формацията на Цветан Недялков и Веселин Койчев “The Teachers”.

Международният конкурс ще обхване 4 жанрови категории – „Класическа китара“, „Акустична китара“, „Електрическа китара“ и „Китара и глас“. Конкурсът е разделен на четири възрастови групи като голямата награда е лютиерска класическа китара на стойност 8 000 лв. Победителите също така ще спечелят правото да участват в турне в осем български града през 2018 г.

По време на фестивала ще се проведат специализирани майсторски класове при утвърдени преподаватели от България и Европа.

В миналогодишното издание на фестивала участие взеха 202 участници от 24 държави и присъстваха над 1 500 зрители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews