Паметникът Бузлуджа с второ финансиране за укрепването му

OFFNews 16 юли 2020 в 14:00 3697 0

Паметникът Бузлуджа спечели второ финансиране от фондация “Гети”. За укрепването на уязвимите мозайки ще бъдат дарени и инвестирани 60 000 долара. 

Фондация „Гети“ награди 13 значими сгради с грантове на обща стойност от 2,2 милиона долара в рамките на инициативата за опазване на архитектурно наследство „Keeping it Modern“ 2020. България е между финалистите за втора поредна година от общо 90 проекта от цял свят. 

През 2019 г., паметникът "Бузлуджа" получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“, който е планиран да бъде завършен в края на тази година.

До момента са направени задълбочени конструктивни и технически експертизи. Проучванията показват, че сградата може да бъде опазена и че първата най-неотложна дейност е укрепването на съществуващите стенни мозайки. Те са силно застрашени и се нуждаят от спешна реновация, за да не бъдат безвъзвратно загубени. 

Благодарение на направените проучвания Бузлуджа спечели нови 60 000 долара за укрепване на мозайките. Дейностите ще започнат през август и е планирано да приключат през октомври.

Проектът се координира от фондация „Проект Бузлуджа“ под ръководството на ИКОМОС Германия и с участието на реставратори от общо пет европейски университета: Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн и Академията по изящни изкуства в Дрезден, както и неправителствената организация Диадрасис от Атина.  

Паметникът е държавна собственост и се управлява от областна администрация Стара Загора. Той привлича внимание от чужбина като една от най-емблематичните и значими сгради на модернизма в България и в Европа. Неговите 937 квадратни метра изящна стенна мозайка са едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа. 

До края на август, като част от “Плана за опазване и управление”, се провежда кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“. Целта е да се документира знанието за паметника, значението му за живота на хората и създаването на диалог между поколенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови