Отиде си художникът Димитър Яранов

OFFNews 28 февруари 2024 в 10:17 1615 0

Отиде си художникът Димитър Яранов

Снимка БТА

Отиде си художникът Димитър Яранов

Отиде си художникът Димитър Яранов, съобщиха от Съюза на българските художници (СБХ).

„Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки, да бъда максимално честен и откровен със себе си. Само тогава изкуството има истинско въздействие. Стремя се също да бъда и много критичен към творбите си“, казва Яранов.

Димитър Яранов е роден през 1964 година в София. През 1991 завършва Художествената академия, специалност „Живопис“, при проф. Светлин Русев. Наследник е на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на художника Атанас Яранов. Като художник се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори, посочва критиката.

Негови картини са представяни в България и чужбина. Името му се свързва и с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век, с фестивала „Процес – пространство“.

Преподава в Художествената гимназия в София. Познат е и от созополската галерия „Котка и котка“, която управлява със съпругата си. Последното участие на Димитър Яранов в изложба на „Шипка“ 6 е в проекта „Седем извън трафика“ (2022).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика