НС отпусна държавна парична награда на Иво Папазов

Йорданка Веселинова 13 януари 2023 в 09:25 2589 0

Архив

Снимка Wikipedia

Иво Папазов - Ибряма

Парламентът отпусна държавна парична награда на музиканта Иво Папазов - Ибряма.

Проекторешението, внесено от Министерски съвет, мина с почти пълно мнозинство (1 "въздържал се" от ПП).

Според предложението на известния кларинетист се отпуска пожизнено награда за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 700 лв. месечно.

Иво Папазов е роден на 16 февруари 1952 година в Кърджали. Той започва да свири още от дете, заедно с баща си.  Първия си оркестър Папазов формира през 1974 година, но известен става с оркестър „Тракия“, основан през 1978 година. По време на т. нар. „Възродителен процес“ е съден и пратен в трудов лагер заради произхода си. В края на 80-те години успява да подпише договор с британския лейбъл Hannibal Records, с който издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна, циганска и турска музика. Първият му албум е озаглавен „Пътуването на Орфей“. За международната музикална общественост го открива Джо Бойд. Става международно известен с виртуозността, с която превръща сватбарската музика в джаз-феномен. След промените в края на 1989 г. Ибряма свири по цял свят, в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента.

През 2005 г. печели наградата на публиката на престижните награди за World Music на Радио 3 на английската ББС и я посвещава на сънародниците си. През същата година става лице на България за първия рекламен клип за страната, който се завърта по европейския телевизионен канал Euronews и в който звучи неговата мелодия „Носталгия“.  През 2005 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Стара Загора. През ноември 2015 г. е награден в Годишните фолклорни награди за цялостен принос към българския фолклор и неговото популяризиране със статуетка, плакет 100 години от рождението на Борис Машалов от наследниците му и плакет 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова от наследниците. През 2022 г. е носител на голямата награда на 22-ро издание на международния фестивал за world и електронна музика WOMEX.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови