Новият-стар служебен министър на културата е проф. Велислав Минеков

След последния провал за съставяне на кабинет професорът написа във Facebook: Корупцията празнува победа. Ще има справедливост, ще върнем към нас откраднатата ни държава.

Искра Ангелова 01 август 2022 в 15:39 3422 2

Велислав Минеков

Снимка МК

Когато беше служебен министър, Минеков правеше ежеседмични пресконференции и докладваше пред медиите и обществото за свършеното

Велислав Минеков е назначен за министър на културата в служебното правителството, което президентът Румен Радев назначи с указ от 2 август.

На 28 юли, когато ИТН опропасти поредните опити да се съзаде коалиционно правителство, проф. Минеков написа на стената си във Facebook:

"Корупцията празнува победа.
Щетите от едно неоправдано самочувствие ще платим с лихвите.
Рецептата "с малко, но завинаги" е доказан в миналото гарантиран провал.
Повярвах, надявах се, очаквах, бях обзет от неоправдана радост. Излъгах себе си, излъгах и вас. Търсете вината в моите надежди. Никой, никога не пожела съвет или мнение.
Днес е жетва за тикви, мултаци и каскети.
Отчаянието е лош съветник.
"И в най–тъмната нощ ще изгрее звезда на небосклона".
Ще има справедливост, ще върнем към нас откраднатата ни държава.
вм"

Припомняме, че по време на предното служебно правителство, в което беше министър, Минеков започна сериозна атака срещу директора на БНТ и не получи подобаващото му се право на отговор, което потърси след изказани от директора клевети по негов и на семейството му адрес в национален ефир.

Тогавашният СЕМ неохотно издаде наказателно постановление на БНТ по казуса, който предизвика протести пред сградата на телевизията. И към днешна дата най-спорният директор в историята на Обществената медия все още е начело там, поради неспособността на настоящия СЕМ да избере нов.

Когато беше служебен министър, Минеков направи революция - провеждаше ежеседмични пресконференции и докладваше пред медиите и обществото за свършеното, нещо нечувано и невиждано по коридорите на това министерство.

Кой е Велислав Минеков?

Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Представен е с монументални и кавалетни творби в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства.

Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби. Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство.

Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права. Той бе част от Отровното трио, но се оттегли поради несългасия с широките им коалиционни намерения.

Министър на културата от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!