Новият-стар служебен министър на културата е проф. Велислав Минеков

След последния провал за съставяне на кабинет професорът написа във Facebook: Корупцията празнува победа. Ще има справедливост, ще върнем към нас откраднатата ни държава.

Искра Ангелова Последна промяна на 01 август 2022 в 15:39 2029 2

Велислав Минеков

Снимка МК

Когато беше служебен министър, Минеков правеше ежеседмични пресконференции и докладваше пред медиите и обществото за свършеното

Велислав Минеков е назначен за министър на културата в служебното правителството, което президентът Румен Радев назначи с указ от 2 август.

На 28 юли, когато ИТН опропасти поредните опити да се съзаде коалиционно правителство, проф. Минеков написа на стената си във Facebook:

"Корупцията празнува победа.
Щетите от едно неоправдано самочувствие ще платим с лихвите.
Рецептата "с малко, но завинаги" е доказан в миналото гарантиран провал.
Повярвах, надявах се, очаквах, бях обзет от неоправдана радост. Излъгах себе си, излъгах и вас. Търсете вината в моите надежди. Никой, никога не пожела съвет или мнение.
Днес е жетва за тикви, мултаци и каскети.
Отчаянието е лош съветник.
"И в най–тъмната нощ ще изгрее звезда на небосклона".
Ще има справедливост, ще върнем към нас откраднатата ни държава.
вм"

Припомняме, че по време на предното служебно правителство, в което беше министър, Минеков започна сериозна атака срещу директора на БНТ и не получи подобаващото му се право на отговор, което потърси след изказани от директора клевети по негов и на семейството му адрес в национален ефир.

Тогавашният СЕМ неохотно издаде наказателно постановление на БНТ по казуса, който предизвика протести пред сградата на телевизията. И към днешна дата най-спорният директор в историята на Обществената медия все още е начело там, поради неспособността на настоящия СЕМ да избере нов.

Когато беше служебен министър, Минеков направи революция - провеждаше ежеседмични пресконференции и докладваше пред медиите и обществото за свършеното, нещо нечувано и невиждано по коридорите на това министерство.

Кой е Велислав Минеков?

Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Представен е с монументални и кавалетни творби в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства.

Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби. Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство.

Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права. Той бе част от Отровното трио, но се оттегли поради несългасия с широките им коалиционни намерения.

Министър на културата от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

415

2

Krasimir T.Georgiev

06.08 2022 в 16:59

Сутринта писах долния коментар и през деня си задавах въпроса: защо Искра е написала тези гнусни хвалебствия за Минеков. Нещо не се връзва между нейните доказани позитиви, образование, работа унас и в САЩ. Срещала се е големи хора. И пак се питам защо? Реших да прегледам отново нейния текст. И видях баналния отговор: защото врагът на моя враг, е мой приятел. При предното си министерстване, Минеков се заял с шефа на БНТ-Кошлуков. А Кошлуков изгонил Искра от БНТ. Та тя сега очаква реванш от Минеков. Да се върне в БНТ, а Кошлуков така или иначе си отива. Но тя бърза, сърце не трае. Успех за Искра!

415

1

Krasimir T.Georgiev

06.08 2022 в 07:24

Изпитвам отвращение от писанията на "недооценената" Искра, както и от обекта на нейното славословие-ВМ. Как може, Вие, която претендирате за духовен ментор, да благославяте този мерзък човечец. Вижте го на какво прилича, къде е вашето естетическо чувство. Този продукт на социализма, създаден като " Професор" от известния си баща-Слуга на Т.Живков. "Отровното трио", виж им определението за себе си.
Отврат, пълна отврат! Какво лицемерие Искра, с претенции за културност и въвишеност, да ми хвалите този морален боклук. Имайте чест и достойнство!