Ексклузивно Резултатите при 68.99% обработени протоколи: ИТН не влиза в парламента

Музикаутор забрани на автори с ниски приходи да гласуват

Владимир Йончев Последна промяна на 02 април 2019 в 20:25 8326 1

Спорно решение, което генерира горещи дискусии сред авторите на българска музика, взе на вчерашното си редовно Общо събрание Музикаутор.

Според него автор, който е генерирал приход от авторски възнаграждения от ползването на неговото творчество под 360 лв. от началото на членстото си в Музикаутор, вече не е пълноправен член на дружеството, а става "асоцииран член".

Асоциираният член няма право да участва в общото събрание на дружеството, респективно да бъде избиран в органите за управление и надзор до натрупване на гореспоменатата сума. Асоциираният член има право на информация и достъп до Фондовете на дружеството, включително да прави предложения, да участва в работни групи и т.н.

Въвежда се имуществен ценз и за участие в ръководството на дружеството - приход от 3600 лв. от началото на членството или по 360 лв. на година за последните три години и членство в отганизацията поне 5 години.

На въпрос кой е предложил тези поправки, изпълнителният директор на дружеството Иван Димитров отговори, че тези поправки се коментират от дълго време. От проучени 21 дружества, 15 са възприели подобен модел. Зад предложенията застават множество автори и не е коректно да се посочва само едно име.

От разказите на участници в събранието става ясно, че най-горещи техни защитници са били поетът Александър Петров и композитора Пепи Писарски (Атлас).

Най-острата реакция срещу поправките дойде от Венци Мицов, който в пост във Фейсбук обяви смъртта на Музикаутор и призова авторите, които губят пълноправния си статут да напуснат дружеството. (Целия коментар на Венци Мицов пожете да прочетете тук)

Мицов набляга и на това колко малко хора са взели важното решение, което той обявява за дискриминационно и незаконно. 

Решението беше взето с падащ кворум, съгласно ЗЮЛНЦ и Устава на дружеството, коментира тези обвинения изпълнителния директор Иван Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4188

1

Тончо

02.04 2019 в 21:15

Тия докога ще тровят атмосферата с нищожното си съществувание?... Светът на културата днес е съвсем различен , за да бъде контролиран от тези смешници...