Момичетата на Бъни

OFFNews 16 октомври 2013 в 11:12 2464 0

Бети Пейдж пред обектива на Бъни
Бети Пейдж пред обектива на Бъни

Текст: Марта Воева

Изложбата на фотографката Бъни Йегър - първата жена, снимала модели за Рlayboy - бе открита във Vivacom Art Hall.

До преди няколко години Бъни беше известна само сред колекционерите на фотографии, но през 2010-а творчеството й бе преоткрито, когато в Музея на Анди Уорхол в Питсбърг, Пенсилвания, беше открита първата й самостоятелна изложба. След това последваха изложби навсякъде в Щатите, а през 2012-а в Берлин се състоя и първата й изложба в Европа.

Изложбата в София е втората. "Pin up момичетата на Бъни" съдържа 50 фотографии от 50-те и 60-те години, които разказват вълнуващи истории за живота на един от най големите фотографи на 20-ти век – изложбата съдържа и непубликувани досега снимки на модели и актриси Бъни Йегъркато Бети Пейдж и Урсула Андрес, както и автопортрети на самата Бъни, която по нищо не им отстъпва - все пак и тя започва кариерата си като модел и много бързо става един от най-търсените модели през 50-те.

През 1954 г. Бъни Йегър и Бети Пейдж се запознават и започват да работят заедно. Една година съвместна работа им е напълно достатъчна да променят американската попкултура и еротика през 20-ти век. Известната фотография с коледна елха е публикувана в януарския брой на Playboy през 1955 – Бети става супер известен пин-ъп модел и иконa на 50-те, а Бъни влиза в историята на Playboy като първата жена фотограф, работила за списанието.

Агентът на Бъни Ед Кристин и галеристът й Хелмут Шустер пристигнаха в София за откриването на изложбата "Pin-up момичетата на Бъни". Те изнесоха лекция за бизнеса в изкуството точно преди откриването на изложбата. Тя може да бъде посетена до 250ти този месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови