Младото европейско кино влиза в класната стая, показва и панорама от жени за жени

OFFNews 13 юни 2021 в 09:21 1773 0

Как едно училище от село Дерманци сложи пред името си „иновативно“, защото има паралелка, в която 3 часа седмично се изучава кино? 

Тази история и ще бъде разказана в единствения по рода си форум в България „Кино в училище“. Той е част от програмата на фестивала „Срещи на младото европейско кино“, който ще се проведе от 22 до 30 юни в София вече за седми път. Ще гостуват учители от Велико Търново, Кюстендил, Панагюрищ, които също ще споделят своя опит с използването на филмите като път към ума е сърцето на учениците.

Образованието е основен фокус на фестивала във всичките му издания до момента. Сдружение „Арте урбана “ вече шест години работи за идеята киното да бъде въведено като предмет в учебната програма. Убедени са , че то е точно толкова важно , колкото математиката и физиката, и помага както на отличниците, така и на трудно справящите се с традиционната образователна система.

Филмът „Класната стая на г-н Бахман“, с който фестивалът ще бъде открит, е също забележителен разказ за умението да намериш подход към ученици емигранти от 12 различни нации. 217 минути откровение, което не може да остави нито едно публика равнодушна. 

Друг важен акцент в тазгодишното издание на фестивала е темата за жените в медиите. Организаторите са обобщили тревожна статистика, според която в историята на българския национален фестивал за игрално кино, датираща от 1961 година, само четири жени печелят „Златна Роза“. Само една жена е спечелила голямата награда на фестивала в Кан, a от 272 режисьори, които са печелили престижна награда на фестивала (Palme d'Or, Grand Prix, Награда на журито) само 12 са жени. Само една жена е печелила награда “Оскар” за най-добър режисьор.

В анкети, проведени в столични училища, тийнейджърите не могат да се сетят за нито едно име на жена –режисьор. За сметка на това с лекота изреждат Спилбърг, Лукас, Камерън…За това са подготвили няколко тематични панорами с филми от жени и за жени. Мастер клас на Ралица Петрова, чийто филм „Безбог“ спечели голямата награда в Локарно през 2016-та, пък ще представи новата платформа на програма WOMED, чиято цел е именно да подкрепи с материали, информация и консултации жените в творческите индустрии - сценаристи, режисьори, кино и телевизионни продуценти.

Фестивалът ще тече от 22 до 30 юни паралелно в кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт с подкрепата на Столична програма „Култура“ и на Национален фонд „Култура. Той ще предложи също съвременното португалско кино, студентското късометражно немско кино, словенския принос към темата за половото равенство и LGBTQI правата, както и любопитната селекция „Престъпление и наказание в руското кино“ - общо 40 прожекции на автори от 8 държави, дискусии с режисьори и практически ателиета.

.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика