Jеremy?: Новият ни албум е емоционален, не допуснахме компромис с нито един детайл

ОFFNews 11 април 2018 в 13:00 3669 0

Остават по-малко от три дни до официалното представяне на новия албум на Jеremy?, а от дни можем да чуем в  радио-ефира и социалните мрежи втора песен от него. Наречена е “Go or Fall” и на практика представлява първата авторска от всички предстоящи за реализиране в края на настоящата седмица.

Бандата ще представи втория си албум с голям концерт този петък - 13 април, във Военния клуб в София.

Новата продукция съдържа шест парчета. Първият сингъл - "You're The Voice" - излезе в средата на миналия декември, като римейк на едноименния световноизвестен хит на John Farnham, и се радва на радушно приемане от страна на публиката. Останалите пет песни са напълно нови авторски и ще бъдат официално представени по време на предстоящия лайв.

Края на 2017-а година групата отбелязаха с мащабно турне в Англия, Германия, Ирландия и Шотландия.

За новия албум, концерта на 13 април и всичко ново около бандата си говорим с Ерсин и Ташо от Jеremy?:

Какво ви вдъхнови да напишете още 6 парчета? А защо не 10?

Ерсин: 7 са. Имаме идеи и разработки на песни за поне още три албума, но искахме този да носи усещането за продължение на първия. Затова избрахме точно тези песни. Сега имаме пърформънс, който можем да поставим на всяка сцена, където и по света да се намира. И нямаме търпение да представим новата си музика пред публика.

Ташо: За щастие, вдъхновението все още го има и тези песни са концептуалното продължение на първия албум и допълват останалите десет.

Какво е настроението на новия албум?

Ерсин: Усещаме се, че имаме все повече социални послания. Във втория албум е включена наша версия на песента You`re The Voice, позната от изпълнението на Джон Фарнъм. Сякаш това се оформя като нашето послание към публиката. Цялостното усещане е за пространство. Емоционален е. Зареден с енергията, която натрупваме от нашите турнета в България и в чужбина.

Какво най-много ви се искаше да промените в първия албум, след като мина достатъчно време от излизането му?

Ерсин: Нищо! Ние дадохме всичко от себе си за реализацията на този албум. От композиране и аранжиране до писане на текстове, записи, смесване и мастериране. Целта ни беше да не допускаме компромис в нито един детайл. А за финал имахме възможност да използваме прекрасната картина на Кольо Карамфилов, предоставена ни от неговия син Росен Карамфилов, която се превърна в корица на албума.

Ташо: Не е имало такъв случай. Това, което направихме в дебютния ни албум, е много искрено и се случи в правилния момент, на правилното място, с правилните хора.

Fake Fruits е най-големият ви хит до момента. Има ли песен, която мислите, че ще надмине успеха й?

Ерсин: Разбира се. С Fake Fruits мисля , че се получи изненада. Може би точно затова това си остава любима песен на феновете ни. Първата песен на Led Zeppelin, която чух, беше Stairway To Heaven, и още ми е любимата.

Ташо: Това само публиката може да определи. Винаги правим парчетата с много любов и енергия, като всяко едно е изживяно и оставяме на феновете ни да преценят.

Трудно ли е да правиш музика в България (все още)?

Ерсин: Трудно е да правиш музика където и да си по света. Първо минават 10 години докато овладееш някой инструмент, а след това започва всичко останало. Всяка пазарна ниша се развива спрямо икономическия стандарт на страната и потребностите на нейното население. Не съм експерт и не мога да дам оценка за музикалния бизнес в България, но мисля, че се развиваме към по-добро. Това, което ме радва, е, че рок групи има във всеки град и продължават да се създават нови и нови такива. Това усещане не можеш да си го доставиш от нищо друго. Свободата да се изразиш чрез музика.

Ташо: Никъде по света не е лесно да правиш каквото и да било. Както в Америка и Англия, така и в България, човек винаги се сблъсква с трудности и пречки и трябва да е готов да се справи с тях, за да може да продължи да прави каквото обича, а ние правим точно това. Стараем се да не се оплакваме, а да действаме.

Кое е по-добре от преди?

Ерсин: Че има интернет и можем да получим повече информация от преди. Това, че технолиите са напреднали и всеки, който иска да се занимава с музика, може да запише и обработи идеите си дори чрез най- елементарния софтуер.

Ташо: Има доста свежа музика в българския ефир, плод на новото поколение и също така развитието на клубната сцена върви в положителна посока. Средата става все по-благоприятна, и това е хубаво.

Кой артист на родната сцена намирате за “сродна душа” на Jeremy?

Ерсин: Стенли е примерът, който ще дам. Обичаме го за това, че е прям с нас и винаги ни мисли доброто.

Ташо: О, има доста артисти, в които се припознаваме и са много близки до нас. Мисля си, че определението „сродна душа“ приляга най-добре на нашия приятел Стенли.

Защо не живеете извън България? Защо сте тук?

Ерсин: А вие? Защото обичаме прителите си и роднините си. Винаги можем да избягаме, но това ли е решението? Предпочитаме да оставим нещо тук, отколкото да се влеем в мелачката на шоубизнеса в Западна Европа или САЩ. Разчитаме на това, че живеем в свободна страна и можем да пътуваме лесно там, където можем да срещнем нова публика. Това и правим. Вече имаме четири европейски турнета зад гърба си и едно с легендарната група Queen. Така че сме едновременно тук и където си пожелаем.

Ташо: Защото все някой трябва да остане и да има на кого да задавате този въпрос, хехе. Смятаме, че това, което правим, може да съществува в страната ни, а така или иначе - по всяко време можем да сме където си поискаме.

Песента, която ви кара да продължите напред, независимо от всичко?

Ерсин: Bittersweet Symphony - това е песента, която ме спасява винаги. Безотказно е.

Ташо: Don’t Stop Me Now на Queen!

Четете ли новини? Кое събитие по света и у нас ви засяга най-силно? Защо?

Песните от новия албум са отражение на това каква информация стига до нас. Това е албум със социално послание. Разбира се, филтрираме новините, които стигат до нас, защото се оказва модерно да се разпространяват фалшиви такива. А това по-скоро е манипулация и дезинформация, отколкото журналистика. И да, вашата медия е от тези, които предпочитаме, когато става въпрос за новини. Мислим, че сте отговорни към читателите си. Адмирации.

Защо избрахте да правите музика?

Ташо: Това умеем да правим най-добре и е мечта, която следваме от много малки.

Ерсин: Защото е страхотно. Занеш го и го усещаш още преди да си се запознал с реалността. За мен, това да съм част от рок група е сбъдната мечта. Може да звучи чийзи, но не ми пука. Интересно е, когато срещам хора на нашите концерти, които екзалтирани от преживяното, ти споделят, че искат да живеят на път, като нас. Всички виждат свободата, която ти дава това да си в банда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови