Издателство Жанет-45 се дистанцира от пропутинистки позиции на техен автор

OFFNews 26 април 2023 в 14:55 3510 0

Манол Пейков

Снимка Личен профил във Facebook

Манол Пейков

Издателят Манол Пейков постави в социалните мрежи позиция на издателството Жанет-45 по отношение на политическите позиции на техен автор. OFFNews публикува текста без редакторска намеса:

"Издателство Жанет 45 решително се дистанцира от част от политическите позиции на г-жа Бойка Асиова, изказани под формата на споделени постове на някои от най-отявлените про-путинистки глашатаи в българското медийно пространство.

Издаваме Бойка Асиова от 21 години и високо я ценим като талантлив и сладкодумен разказвач, а също така – като всеотдаен и добронамерен човек и партньор. Харесваме и книгите й (до момента сме издали девет), в които отсъства всякакъв намек за споменатите по-горе мнения и позиции.

От година насам светът е във война; и макар тя да не носи името Световна, фронтовата линия на тази война е по същество разделителна ивица за целия цивилизован свят. От една страна са правото на свобода, независимост и самоопределение – най-висши европейски ценности, които са в основата на съвременното ни разбиране за цивилизация. От другата – самодържавието, потисничеството на свободния дух и мисъл, безпринципният и агресивен геополитически опортюнизъм, отхвърлянето на идеята за човешкия живот като изконно и универсално човешко право.

Именно затова битката за Украйна е морален рубикон за всички нас. И макар винаги да сме вярвали в необходимостта от разделяне на художествения от личния свят, някои споделени от г-жа Асиова (макар и без личен коментар) мнения по темата за руско-украинския конфликт – като тези на г-н Петър Волгин, г-н Вал Хаджийски и г-н Валери Сираков, – за нас от Жанет 45 са категорично неприемливи, защото засягат правото на самоопределение, националния език и символи на украинската държава.

Повече от две десетилетия за нас г-жа Асиова е приятел и партньор. Неотменно вярваме в силата на разговора, както и на изпълненото с любов и съпричастие слово, което Бойка Асиова така изкусно владее в своите книги.

Но също така неотклонно вярваме, че непровокираната териториална агресия и терора над мирни граждани нямат място в съвременния свят. И не можем да допуснем името ни да бъде асоциирано със слово на омразата и опити за оправдаване (дори и косвено, чрез споделяне на чужди думи) на безмилостната и братоубийствена война, водена от Руската федерация срещу нейния западен съсед.

Слава на Украйна! Слава на героите!"

— Манол Пейков и екипа на Жанет 45"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови