Ирански режисьор не може да напусне страната за участие в жури на кинофестивала в Кан

OFFNews 05 май 2023 в 08:30 805 0

Mohammad Rasoulof

Снимка Facebook

Mohammad Rasoulof

Иранският режисьор и дисидент Мохамад Расулоф съобщи, че не е могъл да приеме поканата да се присъедини към членовете на журито в секция "Особен поглед" на кинофестивала в Кан, защото му е забранено да напуска страната, съобщи електронното издание "Дедлайн".

Новината за забраната първо бе съобщена от службата на фарси на Радио Франс ентернасионал (RFI). Според информацията кинофестивалът се надявал Расулоф да се включи в журито след временното му освобождаване от затвор в Техеран заради влошено здраве през февруари, след като режисьорът прекара седем месеца зад решетките в затвора Евин в иранската столица.

Расулоф потвърди информацията пред "Дедлайн" и каза, че искането му да пътува зад граница било отхвърлено без обяснения.

Продължаващото ограничение за пътуване на Расулоф последва информацията от миналата седмица, че неговият приятел и дисидент, иранският режисьор Джафар Панахи е напуснал Иран за пръв път от 14 години, след като забраната за пътуванията му в чужбина е била отменена. Адвокатът му отхвърли слуховете, че Панахи е напуснал завинаги родината си.

Расулоф е в конфликт с твърдолинейното правителство на Ислямска република Иран през цялата си кариера, защото в творбите си оспорва и критикува управлението.

Последният му арест бе през юли миналата година, преди женските протести, и е свързан с подписа му под петиция, призоваваща силите за сигурност да се въздържат в действията си срещу народните протести.

Режисьорът е свързан от години с кинофестивала в Кан. Филмите му "Ръкописите не горят" (2013) и "Честен човек" (2017), чиито световни премиери бяха в секция "Особен поглед" в Кан съответно през 2014 г. и 2017 г. и спечелиха съответно наградата на ФИПРЕСИ и наградата за най-добър филм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови