Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хари Потър стана на 20 години

ОFFNews 26 юни 2017 в 15:37 5540 0

Можете ли да повярвате - една от най-известните магически истории - тази за Хари Потър, стана на 20 години. На този ден през 1997 г. книгата "Хари Потър и философският камък" е публикувана за първи път.

Роулинг завършва ръкописа за книгата през 1995 г. По-голямата част от него е написана в кафенета в Единбург, докато бебето и от първия и брак спи в количката.

След многократни отхвърляния от страна на издателите, най-накрая издателство Bloomsbury решава да публикува книгата, която излиза в едва 500 копия. 

Изведнъж магията се случва и интересът става огромен и до ден днешен, като общия брой на всички продадени книги от поредицата надхвърля 450 милиона.

Книгите от поредицата на Хари Потър дават живот и на една от най-успешните филмови поредици в историята на киното - отново за Хари Потър.

В продължение на 20 години милиони деца по света заспиват с приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни срещу злия Волдемор, а кината се пълнят при излизането на всеки един филм за магьосниците. 

20 години по-късно фантазията на Роулинг и се отплаща наистина добре. Авторът на една от най-продаваните книги в световен мащаб влезе в топ 10 на най-богатите знаменитости според "Форбс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews