"Хамлет" обра наградите Икар 2013

Последна промяна на 28 март 2013 в 14:19 2027 0

"Хамлет" обра наградите Икар 2013

"Хамлет" на Явор Гърдев по Уилям Шекспир обра наградите "Икар", които бяха връчени в сряда вечер, от Съюза на артистите, в Народния театър. Нестандартният прочит на класиката получи награди за режисура, сценография (Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов), майсторско техническо осъществяване.

Мариус Куркински взе наградата за най-добра мъжка поддържаща роля, за Клавдий в "Хамлет". Той, обаче не присъства лично за да получи наградата си.  Хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев завоюваха приза за съвременен танц за вплетения в "Хамлет" пърформанс "Мишеловката".

Спектакълът обаче не успя да спечели и в графата за най-добър актьор чрез Леонид Йовчев, тъй като Камен Донев беше отличен за ролята си на Семьон Семьонич Подсекалников в "Животът е прекрасен" на Александър Морфов по Н. Ердам ("Народен театър"). При приемането на приза, той заяви иронично, че "няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър". Въпреки победата на Донев, Йовчев беше реванширан при речта на Явор Гърдев, който обяви, че наградата за режисура е и за актьора, който "имаше смелостта да се заеме с ролята на Хамлет и да се разходи известно време гол по сцената."

При актрисите наградите отидоха при Гергана Плетньова за главна женска роля ("Вуйчо Ваньо" на Пламен Марков по Чехов, "Драматичен театър" - Варна), която прие статуетката с емоционална реч, а за поддържаща – Анастасия Инглизова ("Декамерон" на режисьорката Диана Добре от "Българска армия").

Актьорите Силвия Станоева и Иво Желев триумфираха в категорията за дебют в играещото се в Червената къща представление "Клер, Мадам, Соланж" по Жан Жьоне с режисьор Касиел Ноа Ашер.

С награди за цялостен принос към театъра са наградени семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев, като за пръв път отличието се дава на двама души. Наградата на Съюза на артистите в България за чест и достойнство отиде при акад. Александър Балкански, който навършва 70 години.

Събитието с водещи Луиза Григорова и Теодор Елмазов се проведе на Международния ден на театъра, а мотото му "Печеля или не – това се пита" е препратка към "Хамлет" и специфичния превод на Александър Шурбанов на популярната реплика. С изпълнения на живо се включвиха Sentimental Swingers, джаз формацията с участието на Андрония Попова (Nasekomix) и Десислава Андонова (Phuture Shock), балет "Арабеск" и Сирма Димова от цирк "Балкански".

Сред присъстващите бяха служебният министър на култура и действащ актьор Владимир Пенев, президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови