''Хага'' на Галин Стоев открива сезона в Народен театър днес

OFFNews 19 септември 2023 в 11:15 1580 0

Снимка Боряна Пандова

"Хага"

Галин Стоев е поставил първия спектакъл "Хага" от новия сезон на Народния театър, като премиерата е тази вечер. Авторката на пиесата, украинката Саша Денисова, ще присъства на премиерата днес и на 20 септември на голямата сцена, съобщават от трупата.

На 19 септември публиката ще може да участва в дискусия със Саша Денисова, Галин Стоев и актьори, участващи в спектакъла. Модератор на разговора ще бъде главният драматург на Народния театър и драматург на спектакъла „Хага“ Мира Тодорова.

„Хага“ е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

Както OFFNews вече писа, в спектакъла участват Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев, Пламен Димов.

На мястото на Деян Донков публиката ще гледа Пламен Димов. Промяната се налага поради дългосрочни ангажименти на Донков, непозволяващи честото програмиране на спектакъла с негово участие.

Сценограф е Борис Далчев, хореограф – Марион Дърова, композитор – Емилиян Гацов-Елби, вокален педагог – Гьорги Георгиев-Антика, а костюмите са на Кънчо Касабов.

Саша Денисова е родена на 30 октомври 1974 г. в Киев. Завършва филологическия факултет на Националния университет „Тарас Шевченко“ в родния си град. Преподавала е режисура в театралния център „Мейерхолд“ и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър „Студио-OFF“. През 2010 г., след като завършва обучение по документален театър в британския театър Royal Court, създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър. В началото на войната бяга от Русия и понастоящем живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и „Хага“. Пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни е поставена в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика