Галин Стоев открива сезона на Народния театър с пиесата ''Хага'' - документална украинска драма

Искра Ангелова 10 юли 2023 в 23:32 1525 0

Галин Стоев

Снимка Народен театър "Иван Вазов"

Галин Стоев

Режисьорът Галин Стоев поставя първия премиерен спектакъл от новия сезон (2023/2024) на Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е на 19 септември 2023 г. и се очаква представлението да бъде от рода на т.нар. политически театър. Припомняме, че неговата лекция-разговор за войната в Украйна, която проведе в едно от пространствата на театъра заедно с д-р Слава Янакиева беше едно от малкото недвусмислени заявявания на позиция, чуто от български човек на изкуството. В него Галин посочи, че войната в Украйна е джихад, а героят и лидер на света в момента Володимир Зеленски е интелектуалец, актьор. Галин Стоев е завършил НАТФИЗ в клас на проф. Крикор Азарян, а понастоящем е и директор на театъра в Тулуза, Франция.

Пиесата "Хага" е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, вече унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената трибунал (вероятно Хагски) срещу военните престъпления, в който банално-митични персонажи очакват своя процес.

Пиесата на украинската авторка Саша Денисова е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната, която тече вече повече от година в Украйна. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, като в истински политически театър.

Режисьорът Галин Стоев превежда зрителите през този лабиринт, за да им даде възможността да изследват границите на собственото си разбиране за добро и зло - точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен.

Участват: Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Деян Донков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев, Пламен Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!