Грамоти за служители на МВР за върнати в България културни ценности

Наградите са за служители, работили по върнатите ни от Обединеното кралство незаконно изнесени културни ценности.

Венци Мицов 04 август 2021 в 16:45 6361 0

На съвместната пресконференция днес Министерството на вътрешните работи и Министерството на културата представиха пред медиите върнатите ни от Обединеното кралство незаконно изнесени културни ценности.

Сред тях са златни и сребърни монети, фибули, пръстени, бижута, медицински инструменти и малки пластики от Античността и Ранното Средновековие.

На церемонията присъстваха министър Владислав Минеков, като домакин от страна на МК, и министър Бойко Рашков.

"Благодаря на всички служители, които помогнаха да се върне това съкровище в България", каза министър Минеков - "Това няма да бъде нито първото, нито последното върнато съкровище. Очакваме още находки" - допълни още министърът на културата. И припомни, че още от ден първи, в който е застанал на поста, е заговорил за трайно сътрудничество с МВР.

Минеков допълни още, че вече са водени разговори за специализиран полицейски състав, който да се занимава в културните ценности. Разговори са водени с колеги от Франция и Гърция, а самият министър е говорил и с президента на Италия за съдействие. Българската полицейска академия също е поела ангажимент да обучава полицаите по темата с незаконното изнасяне на културно наследство.

"Изнесени са ценности, но беше много трудно да ги върнем", заяви Бойко Рашков. "Сега съм радостен, защото виждам, че сме стигнали до такова ниво на сътрудничество на нашите служби. Ползвам повода да поздравя и колегите от службата за борба с организираната престъпност. Сигурен съм, че ще продължат да се утвърждават като истинска европейска служба, достойна да работи със службите в чужбина", допълни той.

След кратките речи бяха връчени и грамоти на:

Валентин Костов, директор на дирекция Оперативно сътрудничество МВР

Христо Диков, първи секретар правосъдие и вътрешни работи, Посолство на Република България в Обединеното кралство

Главен комисар Галин Стоянов, директор на главна дирекция Борба с организираната престъпност, МВР

Игран Вардарян, началник сектор "Трафик на културно-исторически ценности" към дирекция Борба с организираната престъпност, МВР

Ивайло Генков, инспектор в сектор "Трафик на културно-исторически ценности" към дирекция Борба с организираната престъпност, МВР

С грамоти бяха наградени още служители в полиците в Лондон, Хердфоршър и Кент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови