Георги Господинов пред сп. Regard su l'Est: Писането спасява от кошмари

OFFNews 13 март 2024 в 12:55 1166 0

Георги Господинов

Снимка Личен профил във Facebook

Георги Господинов

Писането спасява от кошмари, казва писателят Георги Господинов пред френското онлайн издание Regard su l'Est.

В интервюто световноизвестният български писател, автор на спечелилия международната награда "Букър" за 2023 г. роман "Времеубежище", споделя размисли за писането и отношенията с преводачите.

"Започнах да пиша неприлично рано, още като дете. Бях на около 7. Причините бяха страх и известна самота. Първото нещо, което записах, беше един страшен сън, кошмар, който се повтаряше вечер след вечер. Забелязах, че след като го записах, никога повече не го сънувах. Сега, 48 години по-късно, мога да добавя, че и никога не го забравих. Това е цената на писането, спасява от кошмари, но и създава памет за тях", разказва в интервюто Господинов.

По думите на писателя традиционно силна в българската литература е поезията, както и жанрът на краткия разказ. "Един от най-добрите разказвачи на истории и автор на кратки разкази е Йордан Радичков, който също е публикуван на френски преди години."

Господинов определя "Времеубежище" като книгата, донесла му най-много радост и признание, а "Физика на тъгата" като една от най-важните си книги. "Любимият ми жанр са разказите, имам три книги с разкази, някои от тях са преведени на френски и изчерпани (...) Мисля, че има завръщане към жанра на разказа, както и на есето. Есето е естественият жанр на кризисните времена, в които живеем", допълва писателят и разкрива, че се подготвя за писането на нов роман. "Продължавам да размишлявам над случващото се в света, пиша есета."

Според Господинов преводачите са най-добрите читатели. "Вярвам на преводачите, които имат въпроси", споделя още писателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!