Фестивал в Монтана събира на една сцена артисти от различни етноси

Специален гост на проявата е Иво Папазов - Ибряма с оркестър "Тракия"

OFFNews 22 септември 2023 в 16:21 1403 0

фестивал

Снимка Скрийншот

Фестивал "Живеем заедно"

Фестивалът „Живеем заедно" събира на една сцена артисти от различни етноси в Монтана. Специален гост на проявата е Иво Папазов - Ибряма с оркестър „Тракия".

Събитието ще се проведе на 25 септември на площад „Жеравна" и е с начало от 17:30 ч.

Освен на именития виртуоз на кларинета жителите на Монтана ще се насладят на изпълненията на танцов състав „Ритмика" и танцов състав „Радост" към Сдружение „Ново начало БГ 2020"; детски танцов състав към читалище с. Мадан; детски танцов състав към читалище с. Владимирово и местната група „Sweet poison". Водеща на концерта е актрисата Диа Мантова.

Фестивалът се осъществява в рамките на изпълнението на проект „Интегрирани подходи за приобщаване на ромската общност в Монтана и Бойчиновци", подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

Проектът е насочен към една от големите маргинализирани ромски общности в Северозападна България - в общините Монтана и Бойчиновци, която наброява около 8500 души. Основната му цел е да подобри живота на тази общност като значително улесни достъпа до здравни, социални и образователни услуги.

Очакваният ефект е създаването на трайна промяна на нагласите спрямо ромската общност в област Монтана чрез реализирането на допълнителни мерки за подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация. Крайната цел на проекта, с финансиране от 735 970 евро, е създаването на трайни модели за включване на ромите в управлението на местната общност.

Партньори по проекта на Община Монтана са Община Бойчиновци; фондация „САВОРЕ“, гр. Самоков, фондация „Развитие на Северозападна България“, Монтана; и Общинска детска градина „Баккаборг", Рейкявик, Исландия. 

-----------------

Настоящата публикация е в изпълнение на проект № BGLD-3.002-0018-C01 „Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци“ подкрепен от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки