Един от най-влиятелните диригенти в света Йорма Панула ще дирижира Софийската филхармония на 22 ноември

ОFFNews 15 ноември 2018 в 17:42 2018 0

На 22 ноември в зала „България“ финландският диригент Йорма Панула ще се включи в звездния 90-и сезон на Софийската филхармония. В програмата ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Сергей Прокофиев и Симфония № 4 от Густав Малер.

Солисти са цигуларката Лия Петрова и сопраното Мария Радоева.

Финландският диригент Йорма Панула е сред най-почитаните диригенти в света и един от "60-те най – влиятелни личности в музиката", включени в изданието на BBC Music Magazine от ноември 2000. Възпитаник на академията "Сибелиус", Йорма Панула е ученик на Лео Фунтек и Франко Ферара.

Творческият му път го е срещал с най-добрите оркестри и най-добрите музиканти. Той е дългогодишен преподавател в Кралската датска музикална академия в Копенхаген и в Кралския колеж по музика в Стокхолм. Сред неговите ученици са световноизвестни имена като Есса-Пека Салонен, Юка-Пека Сарасте, Мико Франк, Саша Мякиля, Адриан Прабава и Осмо Вянскя.

Солист в Концерта за цигулка и оркестър № 1 на Прокофиев ще е една от най-обичаните млади български цигуларки Лия Петрова. Нейните интерпретации се посрещат винаги с огромен аплауз от родната публика. Лия Петрова казва, че обича много това произведение, считано за един от най-романтичните шедьоври на руската музика.

Във втората част на концерта филхармониците ще представят Четвъртата симфония на Малер – спечелила си признание за най-загадъчното произведение на австрийския гений. Солист ще бъде сопраното Мария Радоева. Ученичката на Райна Кабаиванска печели италианската публика със своя темперамент, прекрасен тембър. Младата певица предимно на европейските оперни сцени и въпреки че няма много изяви в родината си, споделя, че винаги с удоволствие пее пред българската публика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови