“Дванайсета нощ” от театъра в Русе гостува на Сатирата в София

ОFFNews 15 април 2016 в 18:53 3334 0

“Дванайсета нощ”.

Драматичен театър “Сава Огнянов”-Русе ще гостува в столичния Сатиричен театър "Алеко Константинов" със своята постановка “Дванайсета нощ” по Уилям Шекспир.

На 25 април софийската публика ще има удоволствието да гледа в ролите Венцислав Петков, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров, Йовко Кънев, Иван Самоковлиев, Любомир Кънев, Ивайло Ненов, Кадри Хабил, Елена Нацариду, Мариана Бонева, Мариана Крумова.

Преводът е на Валери Петров, а постановката и адаптацията са дело на Петър Денчев.

“Дванайсета нощ” е история за любовния копнеж и неговите трансформации, за бленуването като начин на живот и запълването на същностните липси и изживяването на живота като блян. Любовта тук не е непостижима, но не е и реалността. Животът в Илирия отдавна е изтлял, превърнал се е в бленуване, където човек се влюбва в привидностите, но същността остава невидима. Затова “вчустването” е невъзможно.

Това е история за желаната идентификация – да намериш онова, което обичаш, за да знаеш кой си. История на желанието за живот, което мъчително се е затворило в идеализираните представи, в кухия патос и неспособността за реални действия. И въпреки, че в подзаглавието “каквото пожелаете” има известна степен на избирателност, персонажите трябва да се откажат от илюзията за съвършенство – животът е толкова жесток, колкото е; и сме сами в него", споделя режисьорът Петър Денчев.

Режисьорът, който през 2012 г. постави “Медея” на сцената на ДТ “Сава Огнянов” (номинация “Икар” за главна женска роля на Мариана Крумова) отново е избрал класическо заглавие за репертоара на Русенския театър, но този път е съсредоточил вниманието си в поверяването на главните роли на актьори, които са почти дебютанти. 

Главните роли в съвременната адаптация на Шекспировата комедия се изпълняват от Елена Нацариду, завършила НАТФИЗ “Кр. Сарафов” през 2014 г. и малко по-голямата от нея Мариана Бонева, завършила отново театралната академия, но през 2012 г. Освен двете млади гост актриси, в представлението участва почти цялата трупа на Русенския театър, включително доайените Иван Самоковлиев, Мариана Крумова и Венцислав Петков. Сценограф на спектакъла е Елица Георгиева, а музиката е на Пламен Мирчев – Мирона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови