COVID-19 отне живота на Владимир Меншов, режисьорът на ''Москва не вярва на сълзи''

OFFNews 05 юли 2021 в 14:18 6212 1

Снимка Снимка: БГНЕС

Владимир Меншов, режисьор на наградения с "Оскар" руски (СССР) филм "Москва не вярва на сълзи", почина на 81-годишна възраст, съобщи РИА Новости.

Според агенцията кончината на световноизвестният режисьор се дължи на COVID-19, въпреки че той е карал лека форма на инфекцията.

Мешнов е роден на 17 септември 1939 г. в Баку. Завършва училище в град Архангелск и постъпва в Московския институт по кинематография. През 1965 г. продължава обучението си за режисьор. В голямото кино дебютира с главната роля в драмата на Алексей Сахаров "Човек на своето място" (1972 г.). Като актьор участва в много съветски и руски филми, включително в по-нови като „Нощна стража“ и „Дневна стража“ на Тимур Бекмамбетов.

През 1979 година Меншов печели световна слава, като печели Оскар за филма "Москва не вярва на сълзи".

„Загубихме нашия скъп приятел, който даде всичките си творчески сили и ярък талант на родното си филмово студио. Истински народен режисьор, чиито прекрасни филми са познати и обичани от милиони хора”, пишат от филмовото студио "Мосфилм".

Генералният директор на "Мосфилм" Карен Шахназаров изрази съболезнования на семейството и приятели на покойния Меншов.

"Това е огромно нещастие лично за мен и за цялата ни страна, за целия рускоезичен свят, който е обичал, гледал и ще обича и гледа филмите на Меншов: както тези, които той е заснел като режисьор, така и тези, в които е играл блестящо като актьор. Огромна фигура в нашето кино, в нашата култура", каза Шахназаров и добави, че смята режисьора за своя най-добър приятел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!