Чешкият център показва картини ''Руски екоцид'' на Kinder Album за украинския язовир Нова Каховка

OFFNews 27 юни 2023 в 10:30 657 0

Руски екоцид

Снимка Чешки център

Руски екоцид

Чешкият център показва на витрините си картини на авторката с псевдоним Kinder Album и нейния поглед към случващото се със и около украинския язовир „Нова Каховка“. Изложбата е със заглавие „Руски екоцид в Украйна“ и ще бъде представена на 29 юни сутринта, съобщават от Чешкия център.

Повод за изложбата е взривяването на експлозиви, причинили пробив във водноелектрическата централа „Каховка" в Херсонска област. Случаят е от 6 юни тази година, а в резултат са наводнени около 80 населени места, разрушени са къщи, исторически и културни забележителности, паркове, ферми, посеви, земеделска техника, пътища, железопътни линии, станции, съобщават организаторите на изложбата.

По този повод художничката от Лвов Kinder Album създаде произведение, наречено „Руски екоцид в Украйна“. „Когато погледнах видеоклиповете и след това снимката с последствията от бедствието, бях изненадана от слънчевото време и безгрижната атмосфера, която преобладаваше. Сцени като частично потопения Дворец на културата в Нова Каховка и плуващите наблизо лебеди ми напомниха за филм на Сорентино. Това хубаво лятно време и незабързаното движение на водата във видеото беше в пълно противоречие с емоциите на отчаяние, които предизвика новината за смъртта на животни, потънали къщи и други все още неизвестни, но вече ужасни последици от това, което направиха руснаците. Почерпих вдъхновение от „Алиса“ на Луис Карол и езерото от сълзи, изобразявайки животните, които се виждат във видеата на Нова Каховка и момичето, което плува пред тях, сякаш им сочи пътя. Опитах се да пресъздам слънчевото време и апокалипсиса на потопа едновременно“, разказва авторката.

„Измина почти година и половина от началото на войната в Украйна, всички сме изправени пред известна информационна умора за развитието на боевете и за жертвите. Все пак войната е реална, загубите също. Затова Чешкият център в София представя актуалните събития във витрината на чешкото посолство по нетрадиционен начин. Разкъсаната от война страна, както я виждат съвременните украински художници, е артистичен визуален коментар на последните украински събития. Всеки, който минава по оживената улица, може да спре и да види най-новото от украинското изкуство", казва директорката на чешкия център Радка Рубилина.

Художничката от Лвов Kinder Album e родена през 1982 г. в Лвов, Украйна. Започва да работи под псевдонима Kinder Album via Facebook през 2012 г. Твори в жанровете живопис, графика, фотография, инсталация, керамика, видео и улично изкуство. Номинирана е за наградата на Pinchuk Art Center Prize 2015 и е финалист на конкурса за млади украински художници MUHi 2017. Живее и работи в Лвов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша