Бетховен е бил генетично предразположен към цироза и хепатит В

OFFNews 23 март 2023 в 10:15 1661 0

Портрет на Лудвиг ван Бетховен

Снимка Getty Images

Портрет на Лудвиг ван Бетховен

Бетховен е страдал от генетично предразположение към чернодробно заболяване и хепатит В.

Заключението направи екип от изследователи, ръководени от Кеймбриджкия университет, анализирали пет кичура коса, за да секвенират генома на един от най-великите композитори в историята.

Те обаче не са успели да установят със сигурност причината за косопада му, отбелязва Би Би Си в публикация по темата.

Водещият автор, Тристан Бег, казва, че генетичните рискови фактори, съчетани с пиянството му, може да са допринесли за влошеното състояние на черния му дроб.

Международният екип е анализирал кичури, съхранявани в обществени и частни колекции в опит да хвърли светлина върху здравословните проблеми на германския класически композитор.

Той се ражда в Бон през 1770 г. и умира на 56 г. във Виена през 1827 г.

Гениалният композитор и пианист страда от прогресивна загуба на слуха, която започва в средата и края на 20-те му години и довежда до пълна глухота през 1818 г.

От дневниците, в които е пишел през последното десетилетие от живота си, може да се направи изводът, че Бетховен редовно е пиел алкохол, но е трудно да се определи количеството на консумацията, казва Бег.

"Макар повечето от съвременниците му да твърдят, че консумацията му е била умерена според виенските стандарти от началото на XIX в., тя все пак вероятно е възлизала на количества алкохол, за които днес е известно, че са вредни за черния дроб", казва той.

"Ако консумацията на алкохол е била достатъчно голяма за достатъчно дълъг период от време, взаимодействието с неговите генетични рискови фактори представлява едно от възможните обяснения за цирозата му", отбелязва изследователят.

Въз основа на данните за генома може да се каже, че стомашно-чревните проблеми не са били причинени от цьолиакия, нито от непоносимост към лактоза.

Йоханес Краузе от института "Макс Планк" в Германия заяви: "Не можем да кажем категорично какво е убило Бетховен, но сега поне можем да потвърдим наличието на значителен наследствен риск и инфекция с вируса на хепатит В.

"Въпреки че не може да бъде установена ясна генетична основа за загубата на слуха на Бетовен, учените предупреждават, че такъв сценарий не може да бъде напълно изключен", отбелязва д-р Аксел Шмидт от Института по генетика на човека към Университетската болница в Бон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!