България с нова изложба в Лувъра, 60 живописни платна идват от Париж в София

OFFNews 31 март 2016 в 15:26 2762 0

Министърът на културата Вежди Рашидов подписа нов 5-годишен договор с Лувъра, съобщи пресцентърът на министерството.

Президентът на музея в Париж Жан-Люк Мартинез предложи следващата българска изложба там да бъде "Епохата на българските царе от IX до XIII век".

Договорът беше подписан днес в Париж.

Документът гарантира на България в следващите пет години активно сътрудничество със световния Музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности, продължаване на българо-френската археологическа експедиция „Аполония-Понтика“ в Созопол с участието на Националния археологически институт с музей при БАН и на изтъкнати френски изследователи и обмен и обучения на специалисти от двете държави.

В по-далечен план в Лувъра може да бъде направена експозиция от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София.

Вежди Рашидов е получи днес в Париж категоричната подкрепа на Лувъра за културната програма на Българското председателство на ЕС през 2018 година, се казва в прессъобщение на МК.

Готови сме да представим в София по време на българското председателство експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса, заяви Жан-Люк Мартинез в отговор на поканата на министър Рашидов Музеят Лувър да покаже в нашата столица своя изложба, докато по същото време Националната ни опера гостува в Гран Опера в Париж. Разговори за представяне на българската опера в Париж се водят в момента.

„Горд съм с българското наследство и с българския талант и съм щастлив от новото Споразумение с Лувъра, защото така България има големия шанс да продължи да бъде достойно представена на най-престижните места. С радост днес в Париж чух отново признанието, че „историята на Лувъра минава през България“, заяви министър Вежди Рашидов. 

Министър Рашидов подари на Жан-Люк Мартинез скулптурна глава на Антони Гауди, която е направил преди време по портрет на прочутия испански архитект, известен с новаторския си и оригинален стил. Президентът на Лувъра подари на Вежди Рашидов ценен каталог от най-новите изложби в музея.

На подписването на новото петгодишно Споразумение днес в залите на Лувъра присъстваха българският посланик в Париж Ангел Чолаков и членове на ръководството на Лувъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови