Ахмед Ал Мадбух: Западът все повече започва да разбира палестинците

Калоян Константинов 17 януари 2014 в 22:40 3456 0

На 15 януари в Дома на киното беше открито шестото издание на фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR.

Фестивалът ще продължи до 2 февруари в салоните на Дома на киното, Евро Синема, кино Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar.

Фестивалът бе открит с прожекцията на филма „Наследство”, който е режисьорски дебют на известната близкоизточна актриса Хиам Аббас.

Преди прожекцията на филма във фоайето на Дома на киното беше открита изложбата със снимки „Палестина: Светата земя”.

Филмовият фестивал Sofia MENAR се присъединява към инициативата на ООН, която обяви 2014-а за година на солидарност с палестинския народ.

По този повод на откриването на фестивала посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух заяви пред OFFNews:

Ваше Превъзходителство, кои са любимите Ви родни филми, които си заслужава да видим?

Ахмед Ал Мадбух: Филмът, който наистина дава израз на палестинския проблем, на палестинската кауза, на палестинската трагедия се казва „Вратата към слънцето”. Съветвам Ви, ако можете, да го гледате.

Могат ли да разберат евройпейците палестинските нрави, гледайки вашите филми, защото знаем, че има доста културни различия?

Бих казал по това, което Вие казахте най-накрая, че палестинският народ е един от най-цивилизованите народи. Пък и Иисус Христос се е родил при нас, появил се е при нас. Бих искал да кажа, че Западът все повече, не само чрез филмите, а и чрез общуването въобще, започва да разбира палестинеца и неговата кауза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови