Култура и психопатология в Перото на НДК тази вечер

OFFNews 30 юни 2017 в 07:05 4257 0

Може да бъдат изтъкнати много достойнства на тази книга и нейния автор – умението да представи високо специализирана материя по достъпен, увлекателен и същевременно задълбочен начин; респектираща ерудиция и академична самодисциплина, завидно боравене с различни домени на познание и пр. Но най‐симпатичното качество е загрижеността - както към читателя, когото внимателно повежда в една слабо позната и все още плашеща територия, така и към героите - хората с психично страдание. 

Това пише известният антрополог Харалан Александров в предговора си към книгата на проф. Георги Ончев "Култура и психопатология: антропология на психичната болест", чиято премиера е тази вечер в клуб "Перото" в НДК.

По думите на Александров книгата си "поставя амбициозната задача да изследва връзката между човешката култура и феномена на психичната болест, който от векове смущава, очарова и предизвиква учените умове". 

На корицата на книгата, издание на РИВА, е представен детайл от картината на "другото има на сюрреализма" - американския художник, роден в Париж, Ив Танги, "Jour de Lenteur". Читателите ще открият на страниците й българският Одисей и клинични случаи на обсебване от африканския остров Пемба, както и родните им аналози, ще намерят връзката между патологията в поведението на човека и алкохола, дрогата и други вещества, ще срещнат мистика, религия, история... и тяхното преплитане в човешкото съществуване. 

Или както казва авторът проф. Ончев - Моят поглед към темата идва от едно дълго и незавършило пътуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови