ВАС даде зелена светлина на хората да съдят Мтел заради кодираните телефони

OFFNews 03 октомври 2014 в 13:00 19037 15

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на потребителите срещу "Мобилтел" ЕАД. С него КЗП обявява за нелоялна практиката на компанията да заблуждава клиентите си, че кодираните телефони, които им продава, ще бъдат отключени безплатно.

Повечето устройства, които Мтел продава, са кодирани и могат да работят единствено със СИМ карти на тази компания. За отключването им се плаща такса, което обаче не се казва от служителите на компанията при устните разговори с клиентите в офисите. Че има такса е записано само в сайта на телекомуникационната компания.

В конкретния случай става въпрос за лизинговите апарати. При продажбата служителите на място обяснявали на клиентите, че след изтичането на срока на договора, те ще получат код за отключването на апаратите, но спестявали информацията, че това се плаща допълнително.  Така обаче потребителите без достъп до интернет са били лишени от възможността да направят информиран избор, аргументират се от КЗП.

След като КЗП издава решение, с което обявява тази практика за нелоялна, от компанията обжалват. Решението на ВАС обаче потвърждава на КЗП. То е окончателно и на базата на него ощетените клиенти имат право да развалят договорите, на базата на които са купили кодиран телефон на изплащане и да претендират за обезщетение по съдебен път.

Развалянето на договора и претендирането на обезщетение след окончателно решение на ВАС е разрешено в Закона за защита на потребителите. Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!