Санкции за бизнеса в интернет – от какво да се пазим?

OFFNews 25 февруари 2014 в 14:36 4778 6

Санкция от 10 до 100 000 лв. може да бъде наложена за обработка на лични данни без надлежна регистрация пред Комисията за защита на личните данни (КЗД). Лични данни обработва практически всеки търговец – който има поне един нает работник или служител, който събира координати на партньори, доставчици, подизпълнители, клиенти. Регистрацията включва конкретизиране на видовете лични данни и причини за събирането им, нормативни, организационни и технически изисквания за сигурност и редица други изисквания, често твърде сложни за изпълнение. Много бизнес-субекти осъществяват дейността си дори без да знаят, че за тях съществува задължение за регистрация като Администратор на лични данни.

Често търговците осъществяват своя online-бизнес без да публикуват на web-сайтовете си каквито и да било правила за ползване на продуктите и услугите им, или копират наготово правилата на други търговци, без да са сигурни в тяхната адекватност и без да ги приспособяват за нуждите на конкретния бизнес. Някои търговци записват в своите правила разпоредби, според които „не носят никаква отговорност“ и очакват, че така записаните правила ги защитават от претенциите на клиентите им. Истината е, че подобна разпоредба е правно нищожна и не ги защитава по никакъв начин. Комисията за защита на потребителите (КЗП) може да наложи санкции в размер до 25’000 лв. за допускането на нарушения в правилата и търговската практика, които заобикалят законно гарантираните права на потребителите.

Много търговци, които осъществяват своя бизнес в internet, ограничават своята дейност и я свеждат до обикновено рекламиране на своите стоки и услуги, без да могат да осъществяват истински електронни сделки – защото срещат непреодолими трудности във връзка с електронното удостоверяване и електронните разплащания. Истината е, че съществуват изключително мощни технологии и за едното, и за другото – което би позволило на търговците да разгърнат своята online-дейност далеч отвъд онова, което сме си позволявали да мечтаем. Липсата на адекватна правна информация обаче ограничава тези възможности и съществуващите технологии остават неизползвани в достатъчна степен. От това бизнесът губи стотици хиляди всеки ден.

Изключително погрешното разбиране на авторските права „закрепостява“ информационните ресурси и ограничава добавената стойност, която те са в състояние да дадат – както на бизнеса, така и на потребителите. Формулата „всички права запазени“ кара много търговци да си мислят, че ще спечелят от продаването на лицензи за достъп до техните интелектуални продукти, без изобщо да си представят, че една от най-големите електронни индустрии е тази на свободните софтуерни решения – такива, които се предоставят безплатно, а бенефицията идва от масовото им използване и от възприемането на съответния корпоративен стандарт. В тази връзка ще бъде интересно за мнозина, ако посочим, че най-продаваната дума в internet е не друга, а „Free“ (свободно; безплатно). В много случаи едно просто преосмисляне на авторските права може да превърне нашия продукт от залежаваща по равтовете и рядко купувана стока, в истински действаща машина за пари!

Често търговците (и всяко лице, което използва информационни системи) правят грешката да „спестят“ от платените софтуерни лицензи, за да ползват комерсиални продукти без да плащат съответните разходи за това. Наказателният кодекс предвижда наказания до 8 години лишаване от свобода за подобни престъпления. Но дори и да не бъде реализирана наказателна отговорност, всеки бизнес може да бъде практически унищожен, ако дори поради съмнение за използване на нелицензиран софтуер всичките му компютърни системи – заедно с информацията в тях – бъдат иззети от сектор „Компютърни престъпления“ при МВР за експертиза. Често такива експертизи траят по няколко години, в които Вие не можете да използвате компютрите си и информацията в тях. Няма да убеждаваме никого, че трябва да плаща за софтуерни лицензи, но ще споделим, че има свободна (безплатна) алтернатива, която е законна и често – дори по-добра от комерсиалните продукти. Защо да извършваме престъпление, като „крадем“ софтуер, ако можем да използваме безплатно и законно по-добър софтуер?

Истината е, че най-сериозна санкция бизнесът в internet понася не от нарушаването на законите, а от незнанието, което ограничава възможностите му да превърне електронната среда в своя най-печеливш магазин. Ето защо семинарът „Право, internet и бизнес“ идва да отговори на редица въпроси, които стоят пред електронната търговия и осъществяването на сделки в електронна среда – безопасно, изгодно и законно. Представители на реалния сектор и на държавните институции си подават ръка, за да ви разкажат за най-често срещаните проблеми и техните решения. Ще говорим за трудностите, за особеностите на закона, за алтернативните възможности. Заповядайте! Местата са ограничени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!