Съдът призна за незаконни общите условия на Е.ОН

Николай Марченко 23 октомври 2012 в 14:05 2831 2

Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС
Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) обяви за нищожни клаузи в общите условия на електроразпределителното предприятие (ЕРП) “E.Oн България“ („Енерго-про“), с които чешката компания си позволява да отказва на клиентите си присъединяване до мрежата и достъпа до услугите, съобщиха днес от пресцентъра на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

По този начин ВКС потвърди позицията на КЗП относно двете дружества „Е.ОН България мрежи” АД и „Е.ОН България продажби” АД, за това, че конкретните текстове „дават по-големи права на търговеца за сметка на тези на потребителите“.

Оттам поясниха, че двете дружества още по времето на германската E.On у нас са въвели клаузи, които им позволяват да отказват продажба или пренос на електрическа енергия на клиент, който не изпълни изискванията на Общите условия на договора. В част от текстовете пише, че практиката да се отказва на клиентите се прилагала, ако не „предоставят исканите от тях документи, без изчерпателно да са посочили какви са“. „Така на практика дружествата могат еднолично, без обявени критерии и без всякаква конкретизация да изискват от потребителите документи, чието непредставяне да им послужи като аргумент за отказа да изпълнят своите задължения към потребителите“, пише в становището на КЗП.

Други две клаузи пък скъсяват срока, в който гражданите могат да предявят искове към дружествата за пълно или частично неизпълнение на договора. Те също са обявени за нищожни от ВКС. От КЗП поясниха, че двете клаузи ограничават правото на потребителя. Става дума за правото на всеки клиент да се възползва от тригодишния срок за предявяване на претенции за неизпълнение на договорни задължения, даден от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), на 90 дни.

„В единия случай 90-дневният срок започва да тече след изтичане на неспазения от страна на съответното дружество срок, посочен в Общите му условия. В другия – от получаването на уведомление от дружеството за прекъснато електроснабдяване или пренос“, поясниха още от комисията.

Междувременно, от решението на съда стана ясно, че потребителите, които считат, че са ощетени от досега действалите неравноправни клаузи на двете дружества, могат въз основа на решението на ВКС да заведат иск в съда за претърпени вреди, „без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни“.

От новото ръководство на Е.ОН, придобит от чешката „Енерго-про“ обаче все още не излязоха със своята позиция. Най-вероятно, дружеството да обжалва на по-висока инстанция. В противния случай ще трябва да си пренапише Общите условия, които да бъдат отново одобрени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада