Как да изберем безопасни електрически гирлянди за елхата

Александра Маркарян 30 ноември 2022 в 10:55 769 0

Светещи гирлянди.

Снимка Пиксабей

Светещи гирлянди.

Традиционно през декември украсяваме дома си за посрещането на Рождество и Нова година. Важна част от декорацията са светлините, които често осигуряваме с електрически гирлянди. Как да сме сигурни, че са безопасни? Съвети в тази насока дава платформата "Ние, потребителите".

Когато избирате светещи гирлянди, първо проверете за маркировката СЕ. Тя гарантира съответствието на продукта с европейските изисквания за безопасност. Символът трябва да бъде поставен върху изделието или на прикрепен за него стикер, на опаковката или в придружаващите документи. Прегледайте и за формални и видими несъответствия.

Потърсете информацията за основните електрически характеристики, която трябва да присъства задължително: напрежение, мощност или ток, честота на електрическата мрежа. Броят на лампите в светещата гирлянда също трябва да бъде посочен.

Добре е при покупката да се поинтересувате дали лампичките са сменяеми и предлагат ли се резервни. Ако да, не е лошо да си вземете допълнителни, защото за да останат гирляндите безопасни, изгоряла лампичка трябва да се сменя само с нова от същия тип или тип, определен от производителя.

Избягвайте лампички с тънък кабел, за да намалите риска от пожари. Със същата цел експертите съветват разстоянието от щепсела до първата лампа на гирлянда да бъде метър и половина.

Безопасността на гирлянда е свързана и с правилната ѝ експлоатация. Проверете за инструкция за употреба, която трябва да е предоставена от производителя, включително на български език. Преди да включите лампичките, прочетете указанията и ги спазвайте стриктно. Уверете се, че предоставените инструкции се отнасят за конкретния продукт.

Не купувайте електрически гирлянди, за които липсва информация за името и адреса на производителя и/или вносителя!

Ако сте решили да украсите борчето на двора или къщата отвън, изберете предназначени специално за това гирлянди. Тази информация следва да откриете върху стикер на самата гирлянда, на опаковката или в инструкцията за употреба. Обърнете внимание на т.нар. IP защита, която представлява степен на защита от твърди частици и влага, като минималната препоръчителна защита е IP44. За безопасността на цялата инсталация е важно при използването на удължители, тяхната IP защита да е същата или по-висока от тази на гирляндите.

Най-често констатираните при проверки несъответствия са липсата на данни за производител/вносител или на инструкция за употреба, както и наличието на видими несъответствия. Анализите сочат, че обикновено става дума за изделия от нисък ценови клас.

Сериозният подход при избора и употребата на електрически гирлянди не е за подценяване, защото са известни случаи на пожари както в чужбина, така и у нас.

При съмнение относно безопасността на предлагани за продажба или закупени от вас електрически гирлянди незабавно спрете употребата им, информирайте търговеца и подайте сигнал в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. За доказано опасни продукти имате право да получите парите си обратно, информират от "Ние, потребителите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната