52 000 са последователите на пирамидата SCI, КЗП глобява собствениците с 10 хил.

OFFNews Последна промяна на 03 април 2014 в 12:41 7118 5

Набедената за финансова пирамида компания Save Company International печели от продажбата на продукти и услуги и не раздава бонуси на свои служители за това, че са привлекли клиенти.

Това обясниха собствениците на фирмата на пресконференция в БТА.

Компанията стана популярна, след като единият от собствениците ѝ - пастор Светослав Петров, даде на съд администратора на Фейсбук групата „Игнорирай SCI-спаси приятел“. Пасторът се почуствал лично засегнат от нападките срещу него и компанията му. В деня на съдебното производство обаче той оттегли жалбата си и делото беше прекратено

На пресконференция днес пасторът обясни, че компанията има 150 хил. клиенти, а 52 хил. от тях са си купили нейни продукти. Петров е категоричен, че SCI не печели от входни такси при привличането на клиенти, защото регистрацията им е безплатна. Ако клиентът обаче реши да си купи продукт, най-евтиният от които е 25 евро, тогава в компанията печели. При това условие, клиентът, който е привлякъл нов клиент, взима бонус. От SCI са категорични, че това е световна практика дори в едни от най-реномираните банки.

Днес стана ясно също, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) е наложила глоба от 10 хил. лв. на SCI за нелоялна търговска практика. От компанията обаче са категорични, че проверяващите от КЗП не били установили нарушения.

Пастор Петров, който и досега води неделни проповеди, обясни, че Фейсбук групата срещу компанията му била куха и в нея се публикували предимно обидни коментари срещу него и семейството му. Той се отказал от делото, защото организаторът на групата Константин Ангелов трябвало да разбере, че поетият от него път не е добър за него. Това Пасторът успял да каже това на младежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.04 2014 в 15:08

абе цвете цветисто - тука няма две мнения по въпроса - има ЗАБРАНА от комисия за защита на потребителите - точно в аспект на факта, че е пиеамидална структура. И понеже искаш да цитираме документа, който потвърждава дискутираното:

""Сейв Къмпани Интернешънъл" ООД прилага нелоялна заблуждаваща търговска практика по
смисъла на чл.б8ж, т.14 от 33П, тъй като е създала, използва и насърчава пирамидални
продажби, чиято основна цел не е продажбата или потреблението на стоки и услуги, а
включването на други потребители в системата за продажба, при които потребителят плаща, за
да участва, като получава възможност да си възстанови заплатената от него сума чрез
привличането на други потребители в системата."

В тази Забрана както виждаш има думата "пирамида", която ясно обяснява каква е практиката на "Сейв Къмпани Интернешънъл" (още позната като SCI) та не ми е ясно за какво има да спориме и да гледаме от 2, 3 или 5 страни. Фирмата реално не продава продукт, а насърчава последователите си да намират нови последователи, чрез което печели. И понеже явно и ти си в схемата, ще ти задам въпрос на който сам(а) да си отговориш - Колко парички спести от картата за покупки и колко пари изкара от привличане на нови потребители? Ако IQ-то ти не е под средната статистика, с отговора на този въпрос би трявбало да можеш сам(а) да си отговориш дали SCI е пирамида или е реален бизнес модел.

П.С. - За всички вас който си мислите, че пари се изкарват без работа > Не Става !

И моля ви се, не спекулирайте с довода, че завиждам - изкарвам достатъчно пари да си зема БМВ на лизинг ;) Просто ми е кофти за приятелите ми които са затънали като патета в кофа с лайна в тая схема.

03.04 2014 в 22:31

Фирма, продаваща "продукти" се води от "пастор" който "води проповеди"???

WTF???

03.04 2014 в 18:36

Абе каква глоба,баш официална забрана от КЗП имат,заболяха ни пръстите да я показваме. Номер 1001 от 19.11.2013 е документът в три части.И как сега пък не раздавали бонуси,като в условията им всеки от 8-те бонуса е обяснен за какво е. Мега нагли просто,нервят много.

03.04 2014 в 16:01

Ако си направите труда да прочетете общите им условия, ще разберете, че пасторът лъже.

03.04 2014 в 15:21

Когато пишете такова едностранчиво мнение, продиктувано от едната страна, следва да спазите и журналистическата етика и подробно да се запознаете с неоспоримите доводи и на другата страна. Запознайте се също с решението на КЗП- може да го цитирате, за да ви стане ясно и на вас, че тази фирма извършва нарушение на Закона за защита на потребителите. Погледнете в групата и вижте какво е написано там, а не си затваряйте очите пред очевидното и безнаказано виреене на пирамидални структури.
Точно това пише и в заключенията на КЗП.
Та, моля ви, бъдете журналисти преди всичко и вижте нещата от всичките страни.
 
X