Петрол и Приста Ойл започват проверка на антифризите си

Владимир Йончев 15 февруари 2012 в 17:58 6755 2

Негоден антифриз Petrol 4 литра. Производител:
Негоден антифриз Petrol 4 литра. Производител: "Приста Ойл".

Веднага след читателския сигнал, екип на OFFNews закупи наличните разфасовки антифриз в бензиностанцията, в която е пазарувал читателят ни, и ги даде за изследване в сертифицирана лаборатория. Резултатът бе, че 3 от 5-те проби не отговарят на стандартите.

Матей Ангелчев, който е продуктов мениджър в „Петрол”, обясни пред OFFNews, че от ръководството на компанията са запознати със случая и за това той е отправен към производителите. И двете компании получиха копие от протокола, с който се удостоверява резултатът от тестовете, поръчани от OFFNews. От своя страна компанията производител е назначила своя проверка, при която ще бъдат извършени тестове на посочените видове антифриз. Официалният отговор от страна на компанията ще дойде едва след резултатите от тестовете.

Засегнатият потребител Иван Горчев, заедно с шефа на "Активни потребители" Богомил Николов и главния редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, внесе жалба в Комисията за защита на потребителите. КЗП още не се е произнесла.

При първата проверка, екипът на OFFNews не успя да намери точно същата разфасовка антифриз, която е причинила щетата на автомобила. Тестовете в лабораторията бяха направени с течност от същата марка, но в разфасовка от 1 литър.

Междувременно Иван Горчев закупи от същата бензиностанция точно същата разфасовка антифриз, който е причинил щетите по автомобила му - марка Petrol, производство на "Приста Ойл". OFFNews.bg даде и тази проба за изследване в същата лаборатория.

Резултатите са следните: при разреждане на продукта с вода в съотношение 40% към 60% на етикета е указано, че течността е годна до минус 25 градуса. Тестът показва, че тя замръзва напълно при температура от минус 21 градуса. Следователно не съответства на стандарта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови