Забраниха на гребците ни да тренират на Ропотамо, ''пречат на екоравновесието''

OFFNews 09 февруари 2022 в 20:35 3418 2

Снимка Getty Images/Архив

Националният ни отбор по гребане няма да може да тренира по поречието на река Ропотамо за първи път от 50 години

Пред бТВ треньорът на националния отбор Румяна Нейкова обясни, че "пречат на екологичното равновесие".

"Оттук нататък правилата се променят. В България първо се борим с нашата държава, а след това заставаме на старта да се борим с останалите държави. След като не може и сме нарушители на закона, значи не може. Заминаваме за язовир Кърджали", каза олимпийската шампионка.

Във вторник пред БНТ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че остава в сила пълната забрана за всякаква човешка дейност по поречието на река Ропотамо. Това включва и вече прекратените тренировки на националния отбор по гребане там.

Според министър Сандов реката с най-висок защитен статут в България не е най-подходящото място за провеждане на спортните тренировки, въпреки практиката гребците ни да тренират там от десетилетия. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

"Наши колеги в чужбина също гребат на резерват, но им разрешават със специален режим на гребане в определени условия. Това не е прецедент само в България, това го има навсякъде. Когато държавата стои зад всичко, което дава пари и има някаква политика към него, намира начин", каза пред Bulgaria On Air Нейкова.

Тя допълни, че река Ропотамо е спокойна и течението е много слабо: "Ширината е достатъчна, за да се разминат две наши състезателни лодки. В същото време климатът е много мек и брегът е с шавар, а не с дървета, както и на другите реки. Язовирите в този сезон в годината в България са доста ветровити".

"Не става въпрос за замърсяване, става въпрос за прилагане на закона. Няма как законно да се извършват спортни тренировки на територията на резервата. След като не е допустимо по закон, ние от Министерството на околната среда и водите няма начин да разрешим извършването по реда на изключения за националния отбор по гребане", каза заместник-министърът Тома Белев.

По думите му в заповедта за резервата се казва, че се забранява всякаква човешка дейност, с изключение на организирани туристически пътувания с лодки. "Това, че в предишни години им е било разрешавано да нарушават закона, не е основание да го нарушават и в момента", коментира зам.-министърът. 

Белев заяви, че предишни години гребците ни са ходили в Турция, а сега "не могат по някаква причина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!