Иван Русев пред Nostrabet: Левски има своите шансове срещу ПАОК

OFFNews 01 юли 2022 в 06:34 2104 0

Иван Русев

Снимка Nostrabet

Иван Русев

Иван Русев е бивш футболист на Литекс, но повече от 22 години живее в Атина. Той е играл за АЕК при победи и престижни равенства в Шампионска лига, обличал е също и екипите на други гръцки клубове, сред които Левадиакос, където треньор му е бил Георги Василев-Гочето, ОФИ Крит и Докса Драма.

В момента Иван работи за футбола в нашата южна съседка. Nostra-Bet го потърси, за да каже какво мисли за ПАОК и има ли Левски шансове срещу този солиден клуб при завръщането си на европейския терен.

Иване, какви са нагласите в Солун, след като разбраха, че техният ПАОК започва тазгодишната си кампания в Лига на конференциите срещу Левски?

Разбира се, в Солун очакват ПАОК да продължи напред, но от друга страна отчитат и възраждането на най-популярния клуб в България, така че ПАОК ще подходи внимателно към тези два мача.

Какви са целите на ПАОК за новия сезон?

Да се бори с Олимпиакос за титлата, да влезе в групата на Лигата на конференциите, а после да излезе от нея и да стигне колкото се може по-далеч в турнира, както миналата година, когато игра на четвъртфинал.

В Гърция е като в България – имат един доминиращ тим. Как приемат в ПАОК това, че не могат да постигнат повече от второ място?

Вижте, на този етап Олимпиакос е с най-висок бюджет и най-големи възможности, логично разполага и с най-класния отбор и първото място е запазено за него. Но пък през последните шест години ПАОК стана един път шампион и спечели четири купи на Гърция, което показва колко стойностен тим е.

Като казвате бюджети, разкрийте някои цифри?

Доколко съм запознат, ПАОК се справя с 15-20 милиона евро годишно, или малко повече, докато при Олимпиакос са над 25 милиона евро, дори над 30.

Какво бихте казали за ексцентричния шеф на ПАОК, който преди време нахлу на терена с пищов?

В Гърция Иван Савидис е известен като човека на Путин. Той е собственик на повече от луксозните хотели по крайбрежието на Солун, управлява и други успешни бизнеси. Повече от десет години ръководи ПАОК и резултатите са в негова полза.

Какъв треньор е Разван Луческу?

Играта му е ясна. Освен това е добър психолог и тактик, и има специфичен индивидуален подход към всеки играч. Феновете на ПАОК го боготворят, тъй като през 2019 година донесе третата шампионска титла в историята на клуба и първа след пауза от 35 години. След като ги направи шампиони, отиде за две години в Саудитска Арабия и там с Ал-Хиал спечели тяхната Шампионска лига и титлата на страната. Сеферович го върна и ПАОК отново си е познатият фактор в първенството.

Как играе ПАОК под ръководството на сина на Мирча Луческу?

Това е един изключително добре подготвен във всяко едно отношение отбор. Динамиката в играта му е впечатляваща, правят всичко на скорост и имат бърз преход в двете фази. Всички играчи действат агресивно и са тактически дисциплинирани.

Има ли този тим все пак слабости?

Всеки отбор има такива, важно е съперникът му да улучи момента, в който да се възползва от тях. Забелязал съм например, че особено у дома, ако не вкарат бърз гол, играчите на ПАОК се изнервят и стават припрени, като тогава са податливи към грешки. Защитата им пък се огъва, когато е подложена на сериозен натиск и е притискана постоянно.

Бъдете честен и кажете има ли шансове Левски в този сблъсък?

Шансове във футбола винаги има. Миналата година например мислех, че Олимпиакос ще елиминира Лудогорец, но се случи обратното. Така че във футбола не винаги фаворитът и отборът с по-голям бюджет надделява.

С какво Левски може да се противопостави на съперник с по-голям турнирен опит и класа?

Левски разполага с достатъчно козове – доказан треньор, добри изпълнители и обигран състав, който бе подсилен със качествени попълнения през лятото. Освен всичко друго „сините“ ще бъдат пределно амбицирани и надъхани да покажат едно добро свое лице при завръщането си в Европа.

Какъв резултат в София ще позволи на Левски да запази интригата за реванша?

Всяка победа, независимо с какво цифрово изражение.

Как трябва да играят „сините“, за да я постигнат?

Трябва да бъдат мотивирани, концентрирани и спокойни през цялото време, и да сведат непредизвиканите грешки до минимум, защото отбор като ПАОК може да се възползва само от една грешка и да те накаже. Левски задължително трябва да отбележи гол у дома, като за целта е необходимо играчите му да покажат ефективност в завършващия удар, тъй като едва ли ще имат много ситуации за превземане на гръцката врата.

Губи ли някой от двата отбора от това, че по време на гостуването си няма да има своя публика?

Губи като цяло футболът, тъй като в България щяха да видят с какви гласовити и отдадени фенове разполага ПАОК, а същото се отнася и за Гърция. Феновете на Левски са в еуфория в последните месеци и щяха да представят в Солун своята впечатляваща хореография.

Иване, зная, че следите и Левски. Какво очаквате от него през новия сезон?

Да продължи възхода си, да надгради и да радва своите верни привърженици. Ако успее да поддържа постоянно добро игрово ниво на терена, това ще е предпоставка и за трофеи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови