Гошо Гинчев пред Efirbet: Левски ще накара ПАОК да страда

OFFNews 20 юли 2022 в 15:00 2088 0

Гошо Гинчев

Снимка efirbet

Гошо Гинчев

Гошо Гинчев записа името си със златни букви в историята на Левски, след като бе основна част от един от най-силните отбори в историята на клуба. В периода 1993/1995 той стана три пъти шампион със „сините“ и спечели Купата на България. Паметни са и мачовете, които Гинчев изигра с Левски и в Шампионска лига. Бившият защитник бе от тези, които постигнаха знаменитата победа над Рейнджърс, а след това вкара изравнителния гол при 2:2 с Вердер в София. В реванша обаче „сините“ изгубиха с 0:1 в Бремен и се разминаха с историческо влизане в групите на най-комерсиалния турнир, които тогава бяха само две с по 4 тима.

В интервю за www.efirbet.com Гошо Гинчев коментира старта на Левски в новия сезон и изразява оптимизъм за битките с ПАОК в Европа.

Господин Гинчев, как видяхте Левски в първите му два елитни мача?

В първите няколко кръга на едно първенство винаги е трудно. Отборите още не са в оптимална форма след тежката подготовка и се получават изненади, но после нещата си идват на мястото. Така че не бива да се правят драми от това, че Левски не взе максимума.

Като бивш левскар как приехте загубата от ЦСКА 1948?

Вече казах, че в първите кръгове всичко е възможно да се случи. Фаворитите също може да сбъркат, но това не означава, че една грешка ще им попречи да постигнат целите си.

Лудогорец обаче не бърка.

Вижте, нивата е дълга. Три точки аванс са нищо и има много мачове, в които да се заличат.

Това означава ли, че Левски не бива да допуска грешка в дербито със Славия?

Грешки всеки ще направи, Лудогорец – също. Важно е да поддържаш постоянно добро игрово ниво, а при Левски ще е важно и да няма контузени, тъй като Мъри е избистрил един състав, а ситуацията е такава, че разполага с малко опции в атакуващ план, където вариантите за смени са свързани предимно с млади играчи.

Има ли Левски отбор за титлата?

Левски има нужния треньор, изграден стил на игра и отбор, с който да се бори за титлата. Тази година очаквам борбата за първото място да е по-оспорвана и Левски със сигурност ще се намеси в нея.

Като бивш защитник, как ще коментирате играта на защитниците на Левски?

Справят се и с оглед стандартите на родното ни първенство тяхното привличане е находка. Дори си мисля, че Сундберг, Ван дер Каап и Кордоба трябва да са заедно на терена, и с една схема от рода на 3-4-3 и 3-4-1-2 Левски ще е още по-опасен. Неслучайно Мъри използва подобни постройки срещу Лудогорец и ЦСКА миналия сезон, това даде резултат и „сините“ спечелиха.

Жереми Петрис ще запуши ли дупката на десния бек?

Надявам се. Имам добри впечателния от него, когато играеше за Царско село, а при дебюта му срещу Спартак, макар че бе малко на терена, показа, че може да свърши работа. Не искам да съм краен към Анте Блажевич, но беше очевидно, че не е на нивото на другите в защита. Даже бих казал, че е една от причините за загубата от ЦСКА 1948. Не съм изненадан, че Мъри бързо го „разкри“ и потърси друг вариант за този пост.

Липсва ли Ивелин Попов на тима?

Определено. Със своите качества, опит и умения, той ще внася креативност и разнообразие в офанзивен план. Дано по-скоро се завърне, както той, така и Цунами.

Г-н Гинчев, какво очаквате от завръщането на Левски в Европа?

В предстоящите две срещи турнирният опит е на страната на ПАОК, но аз вярвам, че Левски разполага със сили и възможности не само да се противопостави успешно, но и да елиминира съперника. Надявам се Левски да накара ПАОК да страда.

Как се играе срещу отбор, който е с четири пъти по-голям бюджет, да не кажа и повече?

На терена бюджетът не играе. Ние преди години също играхме срещу противник, който имаше в пъти по-голям бюджет – Вердер. Тогава той беше шампион на Германия, все едно сега да срещнеш Байерн. Но ние не само играхме като равен с равен с Вердер, но и малко не ни достигна да ги отстраним.

Какъв резултат от срещата в София ще е благоприятен за Левски за реванша?

Победа, независимо с колко, или в най-лошия случай равенство.

В Солун обаче Левски ще е без публика, а тази на ПАОК е най-гласовитата в Гърция и дава криле на своите?

Няма нищо по-хубаво от това да играеш пред многобройна публика, която не спира да вика. Ако си футболист, това само ще те мотивира допълнително и ще те нахъса, а в Левски са събрани футболисти, а не мишоци.

Ако Левски елиминира ПАОК, предвид следващия му съперник, пътят му към групите в Лигата на конференциите изглежда разчистен?

Аз мисля, че двубоите с ПАОК могат да се окажат повратна точка за Левски през сезона. Защото, ако Левски продължи напред, съм сигурен, че ще влезе в групите на турнира, което означава, че ще напълни и касата си. От друга страна пък играчите ще натрупат увереност в силите и ще повишат самочувствието си, което ще им помогне да побеждават наред в България.

Значи и шансовете му да детронира Лудогорец ще станат по-големи?

Нека не слагаме каруцата пред коня и да видим първо как ще се представи Левски срещу ПАОК, за да разберем до какво ниво е стигнал в развитието си на отбор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови