Борис Галчев пред Nostrabet: Дано има феърплей за титлата, да не се решава извън терена

OFFNews 25 май 2023 в 11:14 1529 0

Борис Галчев

Снимка

Борис Галчев

Бившият капитан на ЦСКА и носител на Купата на България с „червените“, Борис Галчев, даде ексклузивно интервю за медията Nostrabet.com. Той коментира равенството 2:2 между Лудогорец и столичния гранд, изтъквайки, че и двата тима са могли да спечелят и да загубят мача. Бившият полузащитник се надява да има феърплей в битката за титлата и да не се решават нещата извън терена.

Галчев не пропусна и да обърне внимание на цялостните проблеми на родния футбол. В това число той изрази желанието си най-после да види работеща дългосрочна стратегия за развитието на българския футбол. Според легендата това е единственият начин да спрем пропадането. По отношение на националния отбор Галчев допълни, че с оглед на настоящото качество на играчите дори и Пеп Гуардиола не би могъл да направи особена разлика.

Здравейте, господин Галчев! През измината седмица се проведе дербито между ЦСКА и Лудогорец. Какво Ви е мнението за срещата?

Мисля, че се получи едно истинско дерби и един хубав мач. ЦСКА можеше да победи, но можеше и да загуби. Да, имаше неотсъдена дузпа срещу Хайнц, но имаше и недадена такава за Лудогорец. На черното бяло не може да се каже.

Как смятате, че ще се развие битката за титлата и това ли беше последният шанс за ЦСКА?

Ние всички вярваме във фейърплея. Знаем, че както ЦСКА има тежки мачове, така и на Лудогорец програмата не е лесна – срещи с ЦСКА 1948, Левски и Черно море. Левски показа през сезона, че може да играе добре в Разград. Пак повтарям, надявам се единствено да има фейърплей.

Видяхме доста претенции от двете страни по време на мача за неотсъдени дузпи, като ЦСКА особено недоволстваше...

Мисля, че на Хайнц и на Турицов имаше дузпи, но вторият трябваше да изиграе ситуацията по-добре. От друга страна, имаше дузпа и за Лудогорец. Което е така, няма как да се отрече. Както знаем обаче от 12 години в мачовете на Лудогорец има спорни съдийски отсъждания. Няма какво да го коментираме, дори и малките деца го знаят.

Как би се оценил сезонът за ЦСКА дори и без титла? Вижда се значително подобрение спрямо предишни години..
Вижте, тук трябва и с факти да говорим. Ако искаш да станеш шампион, е ясно какво трябва да се случи – трябват победи срещу Лудогорец и Левски, с което обаче не се справихме. От друга страна е видно, че се гради хубав отбор, който съвсем скоро ще има възможност да стане шампион. Дано това се случи още през тази кампания.

На какво отдавате по-плахите изяви в дербитата с Левски особено?

Не мога да кажа, далеч съм отбора и не мога да дам точна оценка. Според мен, лично, големият брой чужденци оказва влияние, тъй като те не могат реално да оценят значимостта на тези дербита с Левски. Срещу Лудогорец имаше добри представяния. Струва ми се, че в Разград играем по-добре, отколкото на „Армията“. И в двата мача на „Хювефарма арена“ представянията бяха добри.

Футболистите трябва да кажат дали има повече напрежение на „Армията“. В подобни мачове е нормално да има напрежение. Това са дербита и шампионски мачове. Ако не побеждаваш тези тимове, то няма как да имаш претенции.

Има интрига в момента из всички нива на класирането. Как смятате, че ще се развият нещата за европейските места и по отношение на борбата за оцеляване?

Не съм аз човекът, който трябва да коментира тези неща, но знаете, че в България трябва да си мазохист, за да се занимаваш с футбол. Има тимове с прекрасни условия в Първа и Втора лига, които си заминават ей така, без никаква помощ от държавата. Крайно време е да тръгнем по 5-10-годишна пътека, да изградим стратегия, чрез която да се отскубнем от това положение.

Искам Пирин да се спасят, тъй като знаете какъв стадион и каква школа има в Благоевград. За Европа не ме интересува, честно казано. Знаем как се представяме там, когато ни излязат тимовете.

Не е ли нормално държавата пряко да помогне един такъв клуб като Пирин, който е изпаднал в едно безтегловно положение?

Нормално е, разбира се. Не може президентът един ден, по средата на сезона, да зареже клуба и да не му се търси никаква сметка. Как така? Защо? Манолев го каза, че това никога не може да се случи в Англия, например. Не може цял клуб и град да страда заради някакъв пишман бизнесмен. Да не би общината да разполага с 1 милиард бюджет?Трябва да се потърси сметка на този човек. Това не се случва на Запад, а нали и ние сме в Европейския съюз?

Има ли какво да направи повече БФС, за да защити повече клубовете?

От години мога да кажа, че БФС няма. Крайно време е да се даде път на тези, които искат да се занимават с футбол. 20 години ги гледахме настоящите. Време е да се прояви някаква чест и достойнство и да се спре тази агония.

Бербатов е най-добрият избор, това е сигурно. Вижте кои стоят от едната и кои от другата страна.

Да погледнем и към националния отбор. Отново видяхме разочароващи резултати в началото на квалификационния цикъл...

И Гуардиола да дойде, той няма да има какво да промени в националния отбор. Просто няма българи. През сезона имаше статистика, че има 170 чужденци в България. Сега едвам ще намерим 15-20 български играчи от елита у нас. Как да имаме национален отбор с толкова чужденци в грандовете? Трябва да се изгради някакъв модел, да се отиде на Запад и да се заимстват идеи. Да се погледне, да се види на какви стадиони се играе. Мъри Стоилов говори за промяна на формата на пролет-лято, говори и за стадионите, но никой не го чува. По този начин нищо няма да се промени.

Българите сме талантлив народ, в това съм сигурен. До определена възраст младите момчета се развиват добре, имат резултати и не отстъпваме с нищо на големите нации. Изведнъж след това се губи нишката.

Има ли ефект от въвеждането на дублиращите отбори?

За мен тези отбори имат някакъв ефект. Някои отбори разполагат с добри играчи. Във Втора лига играят не малко такива тимове, но те не могат да се качат в горна дивизия и така малко се обезсмисля всичко. Има нещо сбъркано и трябва нещо да се оправи. Нужно е обединение иначе ще продължим само да си лаем по интервюта и медии.Държавата също трябва да помага повече. Поздравления за изграждането на стадиона на Ботев Пловдив. Гледах първите 2 мача – все едно не си в България. Да има обаче още 10-15 такива стадиони.

Напоследък се забелязва тенденция да се търсят момчета с българско потекло, които са израснали в чужбина. Добър временен вариант ли е това за подобряване на конкурентноспособността?

Ние трябва да следваме стратегия. Тя не може да се даде резултат за 1-2-3 години. Необходимо е да има силни Левски и ЦСКА и във всички клубове да се налагат българи. Едно време искаха да няма резултати и класирания при юношите. Трябва да се копира успешен модел, както преди други държави гледаха от нас, когато имахме страхотни футболисти, играещи на високо ниво.

Не може през 21-ви век да говорим за футбол, когато доскоро нямахме осветление на стадионите.. Мъри Стоилов говори 20 години за тази тема и никой не му обръща внимание. Сменяме само оправданията и треньорите през 1-2 месеца. Който и да дойде, трябва да има избор. Вижте една малка Хърватия какво прави. Как там може, а пък при нас не може? Ние изгубихме онова, което градихме 20-30 години. Вижте 94-та къде играеха нашите футболисти и сега къде.

И за финал, господин Галчев – какво си пожелавате в личен и професионален план до края на годината?

Най-вече здраве пожелавам на всички. За другото само времето ще покаже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови