Всеки трети избирател използвал преференция на предсрочния вот

Симона Костадинова 21 октомври 2014 в 14:16 1519 0

Снимка Симона Костадинова

Всеки трети, който е дал своя глас на предсрочните парламентарни избори, е използвал преференция.

Това показва анализът на резултатите от предсрочните избори, направен от Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) и представен днес от Антоанета Цонева.

35,16% от избирателите в страната са използвали преференцилано гласуване. Това означава, че броят на хората, които са упражнили правото си да пренаредят листата, се е увеличил с 9%, в сравнение с вот за евродепутати през пролетта.

От анализа става ясно още, че противно на очакванията така нареченият феномен "15/15", който направи младият социалист Момчил Неков евродепутат, се е увеличил като тенденция и при изборите за народни представители.

При предсрочния вот 12,3% от всички, които са се възползвали от възможността да пренаредят листата на партията, за която са гласували, са зачеркнали като преференцията същия номер, който е носела самата партия. По време на Евроизборите това са направили 11% от хората.

По този повод Цонева предложи да бъде премахната номерацията в лявата половина на изборната бюлетина, където са изписани имената на партиите и те само да бъдат подреждани според жребия на ЦИК. Тя е на мнение, че така този род обърквания ще бъдат избегнати.

"Тези номера на партиите ги има от началото на Прехода. Ако сакралната номерация се премахне, това ще бъда революция. Ще спре пропагандирането чрез номера по време на предизборната кампания, защото сега много повече се говори за номера на партията, отколкото за политиката", категорична беше Цонева.

Тя критикува и информационната кампания, която ЦИК проведе за разясняване на преференциялания вот и обясни, че реално не е било обяснено на избирателите до какво води използването на преференция и че на хората не са били наясно, че ако няма избран кандидат от листата, то гласът "служебно" отива за първия в листата.

От ИРПС смятат още, че в страната трябва да се въведе задължителен преференциален вот, за да бъде решен проблемът със "служебната преференция" за първия. Тъй като в момента е много трудно първия в листата на която и да е партият да бъде изместен.

Въпреки това, благодарение на възможността за пренареждане на листите, в новия парламент ще влязат 20 депутати, които са избрани с преференция. От тях 10 са от ГЕРБ, 5 са от коалицията около БСП, по двама има от Реформаторския блок и ДПС, а един е от ББЦ- Ана Баракова, която вече обяви, че ще става независим депутат.

Според анализа на ИРПС, Реформаторският блок продължава да държи първенството за използван преференциален вот, но отчита 5,8% спад в сравнение с изборите за евродепутати. 51,69 % от избирателите на дясната формация са се възползвали от правото си да пренаредят листата им по време на предсрочните избори.

След тях се нарежда "България без цензура", където 43,6% от гласувалите за партията на Николай Бареков са използвали преференциално гласуване.

Най-много е нараснало използването на преференция при избирателите на коалицията около БСП. Те имат с 14% повече от тези на Европейските избори и така се нарежда на трето място по използвани преференции от избирателите им с 42,4%.

Интересно явление се наблюдава и при Атака, където се отчита най-висок процент на така наречения феномен "15/15". Партията се нарежда на предпоследно място по използване на преференции с 26,22%, но за сметка на това от тях 17,39% са зачеркнали същия номер на преференцията, какъвто е имала самата партия в бюлетината.

От ИРПС предлагат и няколко промени, които биха направили изборния процес по-прозрачен. Те предлагат всеки кандидат за депутат да има право да участва в листите само на един от избирателните райони, защото при сегашната ситуация избирателите биват подвеждани.

Институтът смята още, че трябва да се въведат Регионални преброителни центрове, където да се броят бюлетините, а не в всяка отделна комисия, както е сега.

ИПРС предлага и ЦИК да не се избира от политически квоти, а да бъде подбирана по професионални критерии, защото така ще се избегне политическото пристрастие на членовете и те ще могат да взимат решенията си за нарушени в изборния процес.

Друго предложение на института е да се обособи специален избирателен район за чужбина, като така ще бъде решен проблемът със сегашното преразпределение на гласовете. Ще бъдат избегнати феномените, като този в Кюстендил, където Александър Методиев- Бат Сали става депутат от района, въпреки че има едва 864 гласа от общо 61 528 гласували.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови