В Кърджали плашат със смяна на имената, ако не гласуваш за ДПС, разказа Рашков

В района има "стотици" заявления за гласуване с подвижна урна, подадени от хора "с малко по-високо кръвно", обяви вътрешният министър

OFFNews 11 ноември 2021 в 13:44 3536 0

Снимка БТА/Архив

Разбрах, че някои от българските избиратели от турския етнос в Кърджали са заплашвани, че ако не гласуват за ДПС, ще им бъдат възстановени българските имена. Тези хора използват риторика от 40-50 години, сериозно трябва да се помисли дали това са политици от настоящето и бъдещето или от миналото. 

Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков при посещение в Кърджали днес. Той даде брифинг за акциите в страната срещу търговията с вот

По думите му има фрапиращи случаи навсякъде в страната, които дори в МВР не са очаквали. "Явно политическите партии не са си взели урок от 11 юли. В Русе има открити в различна валута и злато около 200 000 лева, във Варненско са десетки хиляди лева, в Гурково - пак десетки хиляди лева", добави МВР министърът. 

Според него политическите партии не могат да разчитат на доверието и си служат с престъпни похвати, за да могат да се докопат до властта.

На въпрос защо казва, че се купуват гласове само от ГЕРБ и ДПС, Рашков заяви, че това не е вярно: "Ако си спомняте, на предишните избори беше установено в Бургаско, че се купуват гласове от "Изправи се! Мутри вън", а в Пловдивско беше разкрито също престъпление от "Българско лято"." 

Ако се съберат данни и от други партии, няма да ги пощадим, а ще ги обявим, обяви министърът. 

Стана ясно и че в района има "стотици" заявления за гласуване с подвижна урна, подадени от хора "с малко по-високо кръвно". Установени са и издадени фалшиви медицински документи, включително и от ТЕЛК. 

Рашков обяви, че има информация, според която комисии, назначени от кметовете на общини, правят списъците с хора за гласуване с подвижна урна. По думите му има и случаи, при които при досъдебно производства за търговия с вот един прокурор е наблюдаващ до обяд, а друг - след обяд. 

"Тук, в Кърджалийска област, някои от решенията на някои държавни органи се взимат по внушение отвън - решения, които трябва да се вземат и от органите на МВР, и от прокуратурата. Не трябва да се влияят от политически мнения и действия, като че ли политическите партии в района си позволяват доста повече, отколкото законът предвижда", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови