В Благоевград избират кмет на балотаж

OFFNews 04 юли 2021 в 08:20 1665 0

Втори тур на частичните избори за кмет се провежда днес в Благоевград.

Миналата неделя никой от седемте кандидати не успя да прескочи 50-процентовата бариера, тъй като избирателната активност беше рекордно ниска.

Гласоподавателите днес ще избират между кандидата на партия „Има такъв народ“ адвокат Илко Стоянов и независимия, но подкрепен от БСП Румен Томов. Илко Стоянов е подкрепен и от партията, чийто лидер е Мая Манолова - "Изправи се! Мутри вън!". 

На първи тур Стоянов спечели 35,32% от гласовете, а Томов - 28,6 на сто.

Правомощията на бившия кмет Румен Попов бяха прекратени предсрочно заради незакритата му фирма.

Само една жалба е постъпила в Общинската избирателна комисия между двата тура. Тя е депозирана от политическа партия и в нея се твърди, че в деня за размисъл по време на спортно мероприятие е имало агитация за един от кандидатите. Сигналът не беше потвърден.

Само в 20 от общо 140 секции ще се гласува с хартиена бюлетина , а в останалите-машинно. Въпреки това отново бяха отпечатани около 72 хиляди бюлетини, както изисква закона. На първия тур едва 27.75% упражниха гласа си. 

В област Пазарджик ще се проведе балотаж в кметство Памидово, Община Лесичово. Иван Божков от Коалиция "БСП за България" и Мариана Йорданова от ГЕРБ ще премерят сили на втория тур. Частичните местни избори за кмет на населеното място се провеждат в една избирателна секция, тъй като там право на глас имат 312 гласоподаватели.

В област Плевен ще се проведе балотаж в село Ясен. Там на балотаж ще се явят Йото Добрев от ВМРО – БНД и Мариана Иванова, издигната от Инициативен комитет. В кметството са разкрити три секционни избирателни комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !