ЦИК ще обяви имената на новите депутати на 16 юни

На 12 юни ще са ясни и резултатите от гласуването за членове на ЕП и разпределението на мандатите

Кристина Минчева 10 юни 2024 в 14:25 1325 0

Росица Матева

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Говорителят на ЦИК Росица Матева

Машините, с които не е гласувано на вота 2 в 1, са 148, като 134 от тях са в страната, а 14 са в чужбина. Въпреки техническите грешки, постъпилите сигнали и жалби, Централната избирателна комисия счита, че изборният ден е протекъл нормално и спокойно. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. 

"Независимо от постъпилите сигнали и жалби, комисиите са осигурили възможност на всички желаещи да упражнят правото си на глас да го направят", допълни Матева.

През вчерашния ден в ЦИК са обработени 106 жалби и сигнали.

На 12 юни трябва да бъдат обявени резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент и разпределението на мандатите. На 13 юни ще станат ясни получените гласове и разпределението на мандатите за българския парламент. На 14 юни ЦИК ще обяви имената на новоизбраните евродепутати, а на 16 юни – имената на новите 240 народни представители.

Според Комисията няма забавяне при обработване на резултатите.

"Надяваме се, че този път секционните избирателни комисии са работили по-бавно, не са бързали и няма да има толкова грешки. Обработката на резултатите върви нормално. РИК имат 48 часа срок, в който да предадат протоколите си в ЦИК", посочи Матева.

Тя добави, че избирателната активност към 20:00 часа ще бъде обявена на интернет страницата на ЦИК, когато бъдат обработени протоколите на СИК на 100%. Към 14:00 часа са обработени 85,14 на сто от протоколите на СИК в районните избирателни комисии. Всички СИК извън страната са приети в ЦИК, т.е. данните извън страната са обработени на 100% и започва повторното им въвеждане.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх